19 mei 2024

minder somber over Duitsland, minder mooie macro VS, beurs ziet weer Goldilocks

Lagere energieprijzen sijpelen door naar Duitsland en het VK. Dit leidt tot enig herstel van de industriële productie. Dat gaat in tegen de trend van stijgende metaalprijzen, vooral koper en zilver. Toch ziet het inflatieplaatje er wereldwijd bemoedigend ui. Dalende trend in o.a. Europa, horizontale trend in de VS. Daar zie je nog steeds afzwakkende huurstijgingen bij lage geldgroei maar helaas weer wat oplopende diensteninflatie ex huur.. 

Het macroplaatje van de VS koelt iets af, zoals te zien is aan de negatieve trend van economische verrassingen en het vertrouwen van midden- en kleinbedrijf en de huizenbouwers. De retail sales waren zwak. Allemaal nog niet onrustbarend, maar de FED kan maar beter de rente gaan verlagen, vooruitlopend op de normale bezuinigingen van de overheid na de verkiezingen. en de ECB staat al helemaal in de stand van verlagen van de rente vanaf juni. Zelfs Knot is tevreden over de trend van de inflatie.

Scott Grannis begint erg voorzichtig te worden over de Amerikaanse huizenmarkt. Die markt is instabiel door de hoge rente en alge rente op oude hypotheken. Weinig transacties en nieuwe hypotheken daardoor. Als het tegenzit kan de huizenmarkt daar onverwacht harde klappen krijgen. Hij ziet ook een afzwakkende dienstensector. Hij blijft zoals vaak toch optimistisch vanwege zijn onverwoestbaar geloof in lagere inflatie door de lage geldgroei ( =FED to the rescue).

De cijfers van ABN AMRO lieten wat vuiltjes zien in de kredietmarkt, deels door een iets strenger  gemaakt kredietmodel (de resultaten waren kennelijk zo goed dat dit kon, maar de beurs dacht daar anders over). .In de VS zijn er ook wat opkomende kredietproblemen bij o.a. credit card leningen en autoleningen.. Meer faillissementen, uitgesteld na COVID, maar men gooit nu kennelijk de handdoek wat vaker in de ring..

Louis Gave ziet een inflatoire boom op ons afkomen door alle technologische vooruitgang bij schaarste aan metalen en arbeid. Hoge inflatie leidt meestal tot lagere groei en overheden moeten wat zuiniger worden, dus inflatoire boom is een weinig populair scenario. Ik zelf zie dit ook niet zo zitten, maar ik acht het niet meer zo kansloos als enige jaren geleden. Populistische tendensen leiden tot overheden die maar blijven strooien met geld en AI heeft mijn verwachtingen hiervoor verre overtroffen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten