2 juni 2024

misdaad loont voor Zuma en Trump

 Zuma laat zien dat je als veroordeelde corrupte politicus verkiezingen uitbundig kunt winnen. Volgens de polls gaat Trump dat ook lukken. Hij is nu officieel een felon, maar hij is meer innocentius Trump versus criminal Biden volgens vele kiezers. Biden verliest stemmen van de mensen die niet veel gestudeerd hebben (60% van de bevolking)..

Het is nog steeds rustig op de beurzen met vriendelijke ondertoon en lage volatiliteit. Beurzen steunen wel heel erg op AI en Nvidia. Nog meer droom dan Tesla. De beursstijging dit jaar steunt overigens wel voor een belangrijk deel op hogere winstverwachtingen. Het is niet helemaal lucht, al die mooie stijgingen van de beurzen.

Het gaat niet helemaal naar wens met de groeivooruitzichten van de VS. Chicago PMI een flinke dreun. Meer (maar nog niet grote) zorgen over kredieten van bedrijven en particulieren. De handelsbalans verslechtert.

De FED is nog niet bang voor een recessie. Een nieuwe verhoging kan zo maar uit de ijskast worden gehaald, zo oppert men. Cover Barron's suggereert dit ook: geen verlagingen meer van de rente door FED. Dat lijkt me zo'n voorbeeld van een contraire cover: het pessimisme over renteverlagingen door de FED is nu extreem. De FED kan niet al te veel uit de pas lopen bij centrale banken die de rente wel gaan verlagen zoals de ECB. De FED moet echter wel haast gaan verlagen om de rentelasten van de overheid en andere schuldenaren draaglijk te houden. Dat zal Trump ze nog wel een s flink hardhandig duidelijk gaan maken. En dat optimisme over economische groei ondanks een inverse rentecurve kan snel wegsmelten als de on-inversie gaat optreden. Dan pas, daarna, komt de recessie snel. Dat kan deze keer ook. Maar voorlopig blijft de korte rente nog erg hoog.

Ik had de kieswijzer ingevuld voor de Europese verkiezingen deze week. Grote overeenkomst bij mij met de standpunten van de oude regeringspartijen (60%+) en enorm verschil met PVV en BBB (15%-). Dit is niet lang te verteren voor de VVD. Die gaan het kabinet laten vallen op Europa, maar ze zullen dit samen met de NSC proberen t doen (die het overigens veel meer eens is met PVV en BBB dan de VVD). 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten