22 juni 2024

Nvidia gekte wijst op zorgelijk over optimisme

 Er is een enorme speculatiegolf te zien bij Nvdia. De zonder twijfel absolute topkeuze voor het AI-thema. De master of the Universe zoals we al eerder zagen bij de andere magnificent 7 zoals Microsoft, Apple, Amazon, Google, Facebook, Tesla. Die verbaasden ook al met hoe ver de koers kon oplopen. Nvidia spant de kroon dit decennium. Bijna dagelijks hoorden we zelfs op  de Nederlandse TV dat Nvidia weer gestegen is en ondanks de lage omzet toch het meest waardevolle bedrijf ter wereld is geworden. Maar er beginnen toch wel erg veel waarschuwingsbellen te rinkelen dat het optimisme te ver is gegaan. Veel en veel te ver. Nog meer is goed mogelijk, maar het tranendal voor nieuwe kopers ligt zo langzamerhand meer voor de hand. Misschien geen enorm tranendal, maar zoiets als 2022. De semiconductor index is absurd veel opgelopen. Iedereen is optimistisch of blijft zitten vanwege FOMO. Idioot veel calls en weinig puts worden gekocht.

Particuliere en andere beleggers zitten extreem zwaar in aandelen. Ze kopen flink bij en zo lang ze hiermee doorgaan, zal de beurs nog verder oplopen

De breedte van de markt is uitzonderlijk slecht voor beurzen op record hoogte en dat was in het verleden een van de krachtigste waarschuwingssignalen dat er dingen niet goed zaten. Tegenvallers bij economische groei. Nu zie je nogal hoge winstverwachtingen voor de S&P500 voor dit jaar en volgend jaar (>10%) die (in ieder geval voor dit jaar) uit de pas lopen met de groei van nieuwe orders (de betrouwbaarste input voor winstverwachtingen).

Er is veel onzekerheid door de opkomst van extreem rechts, voor steeds meer mensen niet meer extreem maar normaal midden. Beurzen, vooral de meer verstandig geachte markten zoals de obligatiemarkten,  beginnen daar negatief op te reageren, zoals we zagen bij Liz Truss (VK) en nu Marine Le Pen. Dit kan natuurlijk ook gaan gebeuren bij Trump als die echt gaat doen wat hij zegt. Extreem protectionisme. Neersabelen van immigratie. Dat is enorm inflatoir en slecht voor de overheidsfinanciën en vooral de verwachte houdbaarheid daarvan. Het bureau dat het overheidsbeleid op lange termijn financieel doorberekent CBO geeft voor de komende tien jaar een ernstig oplopende overheidsschuld aan met hoge rentelasten. De gevolgen van de immigratie na 2020 worden berekend op extra inkomsten van 1200 miljard en extra uitgaven van 300 miljard voor de komende tien jaar. Dit soort cijfers vallen meestal totaal anders uit, maar de richting is duidelijk: het beleid van Trump remt economische groei en stimuleert inflatie, stagflatie dus (anders dan bij zijn eerste periode als president, toen zijn belastingverlagingen tot meer optimisme en groei leidden met onverwacht laag blijvende inflatie). En dat nog afgezien van alle geopolitieke instabiliteit die Trump wel haast moet veroorzaken.  . 

Normaal zijn beurzen erg blij met het vooruitzicht van rechtse politiek, maar nu dus niet. Nog niet pessimistisch in de VS, want Nvidia en AI redden tot nu toe de beurzen. Dat kan veranderen als meer beleggers mijn analyse hoe slecht Trump is voor beurzen gaan delen en Trump zoals het er nu naar uitziet gewoon gekozen wordt. Want de kiezer is boos en wil verandering en die krijgt hij met Trump en Le Pen en in Nederland de heksen van Wilders (ik doe nu dus ook al mee aan vrouwonvriendelijkheid in de politiek, eerder was rechts Nederland al in de ban van Kaag die van Wilders een bezemsteel kreeg).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten