9 juni 2024

chips, banengroei en inflatieverwachtingen omhoog

 De beurzen zijn volledig in de greep van Nvidia en inflatieverwachtingen. Nvidia vliegt omhoog à la technologie-wonderaandelen eind jaren negentig. ASML pikte afgelopen week weer de nodige graantjes mee toen bleek dat TSMC toch maar de pil doorslikte en de dure EUV-machines ging bestellen, overigens andere bedrijven gaven aan dat ook te doen.  Het AI-verhaal is even krachtig, zo niet krachtiger dan het verhaal van de nieuwe economie eind jaren negentig.

De ECB verlaagde de rente, terwijl ze wel de inflatieverwachtingen voor 2024 en 2025 verhoogden. Ze hadden het nu eenmaal zo koeienduidelijk beloofd en dan moet je wel om de markt niet al te boos te maken. De hoge rente drukt overduidelijk de groei en de inflatie gaat naar verwachting nog steeds dalen, al gaat het volgens de nieuwste voorspellingen minder hard dan eerst gehoopt werd. Alleen Duitsland tegen, zelfs Knot voor. En dat terwijl ook de verwachtingen voor economische groei een beetje aan het verbeteren zijn in Europa.

In de VS was de banengroei weer eens veel hoger dan verwacht met 272.000 volgens het Establishment Survey. De loongroei ook. Dat was dan allemaal wel in strijd met de iets hogere werkloosheid (alleen bij de jeugd) en een daling van 625.000 voltijdsbanen bij het Household Survey. Het Establishment Survey heeft tig keer meer respondenten dan het Household Survey (en Jolts (vacatures) en minder loonstijging bij quits) en is daarom veel minder volatiel. De surveys lopen weer erg uit elkaar. Het Household Survey zet echter wel een krachtig vraagteken bij de kracht van de Amerikaanse arbeidsmarkt volgens het Establishment Survey. Dat laatste geeft aan dat het aantal gewerkte uren omhoog is. De Atlanta FED zet mede hierdoor weer duidelijk hogere verachtingen neer voor de groei in het tweede kwartaal na de behoorlijke dip eerder in het kwartaal. ISM manufacturing slecht, maar diensten veel krachtiger dan verwacht. De soft indicators 9zoals ISM manufacturing) zwakken de laatste maanden wat af, maar de harde indicators zijn redelijk stabiel en nog steeds keurig. Nog geen recessie te bekennen in de VS voorlopig. En in Europa, China en nog een flink aantal landen verbeteren de groeivooruitzichten wat.

China is weer alles aan het exporteren dat los en vast zit en importeert nauwelijks meer. Toch verbetert het plaatje voor China. Meer groei industriële productie, retail sales, minder slecht verhaal huizenmarkt. De koperprijs laat het plotseling nogal afweten. Chartisten zien een trendbreuk in de opgaande trend en een head and shoulders formatie. De olieprijs is al wat langer aan het dalen. Dat geeft niet een sterke economie aan, maar lagere olieprijzen zorgen juist voor meer groei, het is een soort belastingverlaging die zorgt voor meer consumentenvertrouwen.

Een en ander leidde tot eerst duidelijk dalende tweejaars rente in vooral de VS, maar na de banencijfers schoot de rente weer omhoog. Het gaat met horten en stoten. Uiteindelijk iets omlaag denk ik. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten