12 juni 2024

meevallend inflatierapport wint het van havikachtige FED

 Het is heel ongebruikelijk dat een havikachtige FED wordt overstemd door een lagere inflatie vorige maand dan verwacht.

Daardoor worden de woorden van Powell en de nieuwe dots en inflatieverwachtingen van de FED vriendelijk uitgelegd. Zoals Powell al zei, de inflatie is al mooi gedaald en zal naar verwachting verder dalen. Niet zo snel als eerder werd verwacht, maar van uitstel komt geen afstel. Minder in 2024 wordt waarschijnlijk bijna helemaal weer ingehaald in 2025. 

De inflatieverwachtingen werden verhoogd, de QT blijft gehandhaafd niet verzacht en de dots van de leden van de FED wijzen niet meer op drie maar een renteverlaging in 2024/Men wijst er op dat het gemiddelde nu nog maar op één rentedaling in 2024 wijst, maar er zijn bijna even veel FED bazen die eéen of geen rentedaling zien versus twee rentedalingen. 

De inflatiecijfers waren duidelijk beter dan verwacht, al steeg de diensteninflatie ex huur wel verder. Goederen werden goedkoper. Het lijkt behoorlijk zeker dat de huurstijging verder afneemt. Het maandelijkse rapport van het midden- en kleinbedrijf NFIB gaf deze maand meer optimisme aan en minder prijsdruk. Dit is een van de beste leading indicators voor inflatie in de komende zes maanden. Zentner van Morgan Stanley lijkt bevestigd te gaan worden in weer wat betere inflatiecijfers in de komende maanden.

. Per saldo daalde de lange rente duidelijk vandaag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten