17 juni 2024

consumentenvertrouwen VS maakt smak en China valt tegen en in Europa vreest men het ergste

Het lijkt volgens het consumentenvertrouwen van de University of Michigan wel of de wereld vergaat. Vooral de groep 40-54 ziet het helemaal niet meer zitten. Het pensioen wordt echt te laag, de hypotheekrente te hoog en inflatie is een ramp. Men verwacht een verslechtering van de financiële positie komend jaar en lagere reële lonen. Huizen zijn onbetaalbaar. Je zou niet zeggen dat de S&P500 en Nasdaq op een all time high staan en dat de benzineprijzen dalen (toch de twee zaken die het meest het sentiment bepalen). De kansen voor Trump zijn daarom uitstekend. De plannen van Trump zijn niet alleen gevaarlijk voor de NATO maar ook enorm inflatoir (hoge importheffingen en rem op goedkope arbeid van immigranten) en slecht voor het begrotingstekort. Diverse economen beginnen daarom hogere rentes te voorspellen voor de komende jaren.

In Europa is een ruk naar extreem rechts gaande. In Nederland scoorde de extreem rechtse PVV (dat mag je overigens nu niet meer zeggen in het parlement, want ze zijn nu met zovelen dat ze niet meer extreem kunnen zijn). onverwacht slecht en de pro Europa partijen goed. In Frankrijk scoorde Le Pen enorm goed en Macron heeft besloten tot een kamikaze -actie besloten voor zijn partij. Extreem links en rechts gaan ongekend scoren in Frankrijk. De rente liep er een kwart procent van uit op Duitsland en de beurzen in Europa werden mee naar beneden getrokken.. De rente in Portugal is nu lager dan in Frankrijk.     

In China valt de groei tegen, de geldgroei ook. Consumptie viel niet tegen maar industriële productie wel. Huizenprijzen dalen harder en staan weer ongeveer op het niveau van 2018. In Japan gaat het ook niet erg goed. De export van Zuid-Korea lijkt overigens wel harder te gaan groeien.

Het inflatienieuws in de VS is deze maand verrassend goed, niet alleen de consumptieprijzen maar ook de producentenprijzen. En dat laatste is gunstig voor lagere kerninflatie. Ex owners equivalent rent, de aan huiseigenaren toegerekende huurstijging is de inflatie al enige tijd nauwelijks hoger dan 2%  (er zijn wel vuiltjes van hogere diensteninflatie en stijgende owners equivalent rent in diverse staten). 

De rente is daarop aan het dalen en ook door de FED studie dat de groei van de werkgelegenheid is overschat. Men legt uit dat Powell wel degelijk bang is dat de hoge rente de werkloosheid zal doen laten toenemen. De FED zegt meer goede inflatiecijfers te willen zien. Dat is geen verrassing, want ze hebben zich al behoorlijk vastgelegd op geen renteverlaging in juli.

Techneuten zijn wat bange aan het worden. Er dreigt een volmageddon volgens Sentimentrader, de S&P500 is te veel opgelopen vergeleken met de fluctuaties ervan, de standaarddeviatie van de opbrengsten sinds oktober vorig jaar. Dan zou de volatiliteit plotseling flink hoger te worden. Voorlopig is er nog behoorlijk wat vertrouwen omdat het een verkiezingsjaar is in de VS, dan is de volatiliteit vaak leeg. Er zijn ok heel wat zorgen dat maar zo weinig aandelen stijgen. Behalve tech gaat et niet erg goed, vooral niet voor de kleinere bedrijven. Afgelopen maand waren er maar 6 bedrijven hoger in de AEX van de 25,maar was de AEX toch iets hoger.   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten