29 juni 2024

Ook Biden laat extreem rechts scoren, maar beurzen niet blij daarmee

 Die arme Biden. Hij brabbelde af en toe onverstaanbare antwoorden op wat Trump aan vaak bedenkelijke uitspraken bracht. Biden bevestigde de indruk van een snel verslijtende oude man (ook voor hemzelf is vervanging beter vind ik). Hij weet het allemaal best wel, maar het komt er niet meer zo goed uit. Paniek bij de democraten die zien dat volgens de wedkantoren Biden nu vrijwel kansloos lijkt tegen Trump (in een dag van 35% naar 20% kans, extreem laag voor een zittende president die de economie mee heeft en een goed economisch beleid heeft gevoerd en meer dan 40% kans dat hij door een andere democraat wordt vervangen, maar dat moet hij ook zelf willen). De Amerikaanse futures veerden eerst iets op, inclusief de dollar, maar vrijdag stegen de beurzen niet ondanks economisch nieuws dat Goldilocks+ was. Lage inflatie zoals voorspeld, ietsje lager zelfs, inkomens omhoog en uitgaven iets minder hoog en consumentenvertrouwen in herstel. Beurzen zijn overduidelijk niet blij met extreem rechtse plannen van invoerheffingen en steunen vervuilende industrie en potverteren (lagere belastingen, voor zo ver mogelijk, maar Trump doet het ook als het niet kan en niet nodig is gezien lage werkloosheid en hoog begrotingstekort).

De Franse beurs is totaal van slag af vanwege de doldrieste beslissing van Macron om Rassemblement National een kans te geven om te gaan regeren. Misschien grijpt extreem links haar kans, ook niet goed voor beurzen. 

De Amerikaanse beurs is per saldo toch in een Goldilocks stemming. Niet veel aandelen gaan omhoog, wel de meest belangrijke. Bijvoorbeeld Amazon lijkt de weg naar boven weer gevonden te hebben (geen garantie hiervoor helaas, maar chartisten zien de hemel weer open gaan voor Amazon).. Fed (Daley) is benauwd voor een omslag op de arbeidsmarkt, zoals sommige cijfers per staat suggereren. D.w.z. toch maar de rente verlagen als de inflatiecijfers redelijk goed blijven. De ECB bidt ook hiervoor, want die kunnen op eigen houtje de rente in Europa niet te veel verlagen zonder steun van de FED. En dat lijkt nodig gezien de dure wensen van extreem rechts bij toch weer voorlopig te zwak economisch herstel.

In Azië is de yen erg zwak en de yuan is ook vrij zwak tegen de dollar. Dat helpt de export uiteraard. Morgan Stanley is weer wat optimistischer over Chinese banken en de stimulering door de Chinese overheid. MS ziet de risico's afnemen. Ze kunnen nog veel doen als ze hun bezwaren tegen Quantitative Easing even in de ijskast zetten (erg populair dezer dagen). Op termijn gaan de problemen van een veel te grote afhankelijkheid van onroerend goed voor economische groei en de versnellende vergrijzing niet weg. dat gaat fout, maar kennelijk nu nog niet. .   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten