28 december 2017

2018 buy the losers?

Wat, worden de centrale banken niet royaler dit jaar….
Dan hoort de liquiditeit af te nemen en volatiliteit toe te nemen en daarmee ook de credit spreads
waarschijnlijk nog niet direct, maar aannemen dat de volatiliteit eeuwig laag blijft is erg optimistisch.
een aardig verhaal over hoe te lage volatiliteit is ontstaan en nu een risico is: https://static1.squarespace.com/static/5581f17ee4b01f59c2b1513a/t/59e8a9b0e9bfdfb287faa3d2/1508420022032/Artemis_Volatility+and+the+Alchemy+of+Risk_2017.pdf

voorlopig zien de charts er nog goed uit, lijkt de kans op recessie nog een tijdje zeer laag en zijn centrale banken nog steeds aardig.D.w.z. er zijn goede redenen waarom de volatiliteit laag is en credit spreads ook, winsten stijgen en het beursklimaat prima is.

Maar iedereen ziet die mooie zaken. Iedereen denkt dat de winstvoorspellingen in de VS flink omhoog moeten terwijl je toch ook eest dat banken voorzieningen moeten nemen omdat een en ander niet voor iedereen zo geweldig is. Ondertussen stijgt de korte rente maar door in de VS, komen er beperkte deukjes in het inflatieverhaal. Dr. Copper voorspelt meer groei, maar ook meer inflatie.

Elk jaar ga ik na welke losers van het voorgaande jaar winnaars kunnen worden. Volatiliteit kopen kan zo'n winnaar zijn nu buy the dip zo overmatig populair is.
Meer voor de hand ligt het kopen van energie-aandelen, die doen het recentelijk beter, maar year to date no steeds een grote verliezer (met olie service als grootse ellende).
Daarmee samenhangend zouden Russische aandelen het ook goed kunnen doen. Poetin moet herkozen worden. Het onderzoek van Mueller dat Russische invloeden aan de kaak gaat stellen is natuurlijk wel een groot risico (voor alle beurzen overigens)
De waarde beleggingsstijl doet het al zo ang slecht dat de gelovige hierin van hun voetstuk zijn gevallen. Dat zou misschien goed kunnen zijn.
De rente in Mexico, een van de weinige normale landen waar de rente fors is gestegen (door hogere inflatie vanwege de zwakke peso het jaar ervoor).
Telecom aandelen (al sinds 2000 een waardeloze sector).
Biotech begint ook wat te veel achter te blijven, al kan het helemaal fout gaan via gecontroleerde medicijnenprijzen.
De dollar, te zwak gezien de renteverschillen, maar kennelijk waren er goede redenen voor de dollarzwakte (zeer hoge groei in de eurozone bijvoorbeeld).
Goud en zilver. Wie weet gaat men winsten van bitcoins hierin beleggen. Wie weet., de charts knappen op.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten