15 december 2017

FED ja/nee behind the curve, te streng of juist te zorgeloos

De FED verhoogde de rente met 0,25%, zoals 100% verwacht/ ingeprijsd was. Yellen hield haar laatste persconferentie.
De economie groeit harder dan wat men denkt dat de normale, potentiële groei is. Dat is zichtbaar in de bijstellingen van de verwachtingen van de FED voor de economische groei en werkloosheid. Daarom verhoogde men dus de rente. Ondertussen hield men de verwachtingen voor inflatie hetzelfde. Nog steeds te laag volgens de doelstelling van de FED.
Daarmee ware de obligatiebeleggertjes in hun nopjes: ondanks hogere groei blijft de FED maar niet de inflatiedoelstellingen halen. Er waren zelfs twee leden die daarom de rente niet wilden verhogen (deze twee duiven mogen volgend jaar niet meer stemmen, de haviken hebben het volgend jaar voor het zeggen. Erg hard zullen ze niet bijten, want ze zijn doodsbang voor een omgekeerde rentecurve (en daarmee komt er even later een recessie die niet nodig wordt geacht vanwege de te lage inflatie)
Ondanks de hogere groeiverwachtingen gingen de dots, de voorspellingen van de leden van de FED voor de rente, niet omhoog in 2018 en 2019, vanwege zorgen over die raar laag blijvende inflatie dus.
Geen veranderingen voor 2018 en 2019 (3 renteverhogingen), waar de markt dacht dat de FED richting 4 zou gaan vanwege hogere voorspellingen voor groei (door belastingverlagingen).
De FED lijkt aan de ene kant aan te sturen op een werkloosheid van 4,6% (dat zou een recessie betekenen) en een inflatie van 2%.

GoldmanSachs: de FED is nu behind the curve. De FED voelt zich steeds ongemakkelijker bij de dalende werkloosheid. De FED heeft de belastingverlagingen nog niet voldoende meegenomen.
Het zal ze berouwen dat ze te aat de rente verhoogd hebben. Vanwege de te hoge groei gaan ze ineens zien dat inflatie wel gaat stijgen gewoon volgens het normale economische boekje. Daarom gaan ze de rente 4 keer verhogen in 2018 ( Goldman Sachs zit al tijden fout met het voorspelen van te veel renteverhogingen, al zullen ze ooit gelijk krijgen)


Greg IP (enige jaren terug nog een vertrouweling van de FED, die inside informatie toegespeeld kreeg om e lekken in de Wall Street Journal). meldt dat: diverse leden van de FED niet uitsluiten dat de belastingverlagingen zullen leiden tot hogere productiviteitsgroei en daardoor toch niet te veel inflatie. Maar yellen is nog van de oude stempel die niet gelooft dat de belastingverlagingen alleen maar de groei oververhitten en zeker niet zichzelf zullen terugbetalen via hogere belastingopbrengsten uit hogere economische groei.

Als er plotseling een herstel komt van de productiviteitsgroei, iets dat tot voor kort onmogelijk werd gehouden maar nu ineens wel mogelijk lijkt te zijn, dan zit de FED goed, maar anders zou er een inflatieprobleem kunnen ontstaan. 
De FED ziet ook als probleem dat de werkloosheid te ver onder de normale werkloosheid (4,6%) aan het raken is. Dat leidde in het verleden tot een flinke stijging van de werkloosheid boven dat normale niveau en daarmee tot een recessie. Die kan haast niet bestreden worden met fiscale verruiming, want alle ruimte hiervoor wordt in 2018 verbruikt. 
Dat wordt dus een recessie en de FEd moet dan zwaar gaan goochelen met QE. Geen wonder dat de lange rente aanvankelijk daalde.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten