25 december 2017

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

Nog steeds heel kleine bewegingen op de aandelenmarkten en grote voor de cryptocurrencies. De rente vloog omhoog op uitlatingen van de ECB en de aanname van de belastingplannen in de VS. In Spanje ook door de verkiezingswinst van de Catalaanse separatistische partijen.
Er is nogal wat onduidelijkheid wat die belastingplannen precies betekenen voor de winsten (vooral in het buitenland) en de inkomstenbelastingverlaging na correctie voor gedeeltelijk verlies van renteaftrek en lokale belastingen. Per saldo lijkt de positieve kant iets onderschat te worden (=een deel van de kiezers zal aangenaam verrast worden, enkele winsttaxaties moeten verder omhoog).

De economische groei in de wereld is aan aan het trekken in de nodige landen, al is er enig (beperkt denk ik) verlies van momentum in China en Japan. In de VS lijkt de groei verder aan te trekken op meer investeringsgroei, stijging van de consumptie uit nog lagere besparingen (=als die trend omslaat, zit je snel in een recessie), flinke verbetering van de huizenmarkt (meer verkopen van bestaande huizen en vooral meer starts van nieuwe huizen).
Initial claims voor werkloosheid liepen 20.000 op, aan de vele kant. Nieuwe orders vielen iets tegen. Groei leading indicators mooi.
In Europa woerden de mooie groeicijfers over het derde kwartaal bevestigd (bijv. 0,6% groei in Frankrijk). In Duitsland daalde de IFO iets, maar deze bleef op torenhoog niveau.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten