17 december 2017

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

De plannen voor belastingverlagingen in de VS zijn bijna klaar (Rubio kreeg zijn kinderbijslag en Corker zijn lagere belasting op zijn vastgoedbeleggingen). Komende week moet dat gepasseerd gaan worden en dat lijkt te gaan lukken zelfs met een zieke McCain en een verslagen republikeinse senator in Alabama (er is gerechtigheid, er kwamen voldoende zwarten op om Jones gekozen te krijgen).

Verder was het vooral de week van de vergaderingen van de centrale banken. De FED verhoogde zoals 100% verwacht de rente en verhoogde de groeiramingen voor de economie, maar bleef te lage inflatie voorspellen. De dots werden (tegen de verwachtingen in) niet strenger, drie verhogingen voor 2018 zeggen de dots en wellicht wordt dit straks ook de mening van de obligatiemarkt (dan stijgt de rente wat, maar vooralsnog werd het verhaal van de FED als duifachtiger dan verwacht uitgelegd). Ook de ECB vergaderde en kwam met niets nieuws, iets verhoogde groeiramingen, maar niets nieuws. De Bank of Japan lijkt misschien toch iets minder royaal te gaan worden, maar heeft nog niets snoods in die richting besloten.

De retail sales in de VS waren met +0,8% erg sterk, vooral inclusief 0,3% opwaartse herziening in de maand ervoor. De groei van de consumptie is sterker dan verwacht, betere kerstverkopen. Iets van die groei lekt weg door meer stijging import dan export, maar de groei in het vierde kwartaal lijkt duidelijk boven 3% uit te komen. Initial claims voor werkloosheid zijn extreem laag geworden. Het Jolts-rapport over de arbeidsmarkt was sterk, stijging van 'voluntary quits'.
Het vertrouwen van midden- en kleinbedrijf steeg opnieuw (NFIB) tot record hoogte zelfs.
Groei industriële productie +0,2% en de maand ervoor 1,2%.
De prijzen stegen 0,4% vorige maand, maar de kerninflatie was slechts 0,1%.

De eurozone markit  PMI schoot verder omhoog, tot boven 60. Die van de VS steeg ook.
In Japan steeg de Tankan 3 punten naar een mooie 25.
Veel cijfers in China, ongeveer hetzelfde als vorige maand. Men leest er enige afzwakking uit, maar niet veel, iets meer is mogelijk door het langzaam strengere monetaire beleid (het congres dat Xi steviger op het zadel moest hijsen is voorbij, geen cadeautjes meer).

Bitcoin was verrassend weinig volatiel, maar beheerst nog steeds de discussies. De opwaartse trend is nog steeds niet gebroken.

Op een en ander konden Amerikaanse aandelen iets omhoog dankzij de vrijdag en gingen de Europese aandelen iets omlaag. Allemaal niet veel, maar de volatiliteit lijkt iets op te lopen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten