24 maart 2018

Koersen omlaag op poppenschuimpjes (maar wel veel poppenschuimpjes)


Sinds 9 maart zijn de aandelenkoersen aan een tweede correctie begonnen in 2018.  De eerste was op waanzinnig overoptimisme over winsten, inflatie en monetair beleid. Inflatie zou permanent te laag blijven of toch niet. Angst over inflatie was de hoofdreden voor angst over het permanent royaal blijven van centrale banken.

De tweede is over monetair beleid, specifieke zorgen over bepaalde bedrijven en Trump. Allerlei redenen, die op zich geen koersdaling va betekenis zouden moeten veroorzaken.
De Powell-FED zorgde niet over oplopende koersen op dagen dat de FED aan het woord was, integendeel zelfs. Bij de Yellen- FED (en die van Bernanke en Greenspan) gingen de koersen op dat soort dagen zeer vaak omhoog. De eerste beoordeling van het besluit afgelopen woensdag was dat de FED niet zo streng was als gevreesd. De tweede beoordeling was dat de FED toch wel strenger was geworden over 2019 en 2020. Verder begon men zich zorgen te maken op het oplopen van de TED-spread en meer in het bijzonder de spread tussen LIBOR en OIS. Alom schreef men dat er niets aan de hand is. Het was de schuld van buitenlanders die lange leningen van de hand deden omdat de rentecurve minder steil is dan in Europa of Japan (valutarisico afdekken wordt dan te duur).

 Bepaald niet geruststellend en de Amerikaanse particulier bedient de verkoopknop voor ETF- en voor bedrijfsleningen, ook niet geruststellend.   

Bedrijfsspecifiek waren er enkele vervelende vuiltjes. Facebook lag zwaar onder vuur vanwege bedenkelijke verstrekking van data om o.a. verkiezingen te beïnvloeden. Oracle had slechte cijfers en die van General Mills waren zelfs beroerd. Enkele grootbanken worden aangepakt. Al met al reden genoeg om te vrezen voor een piek in de winstmarges, regulering van bepaalde tech.

Dan Trump. Tot deze maand waren de beurzen blij met Trump. Hij zorgde voor meer deregulering dan verwacht en meer belastingverlaging voor vooral bedrijven dan verwacht en de nare onderdelen van zijn verkiezingsprogramma waren niet gelukt (zoals Obamacare afschaffen) of niet uitgevoerd (zoals protectionisme).

Nu zit de markt in de maag met protectionistische maatregelen van Trump. Nu de belastingverlagingen erdoor zijn, is het treffen van handelsmaatregelen de eerste prioriteit voor Trump geworden. Hij heeft er nu de tijd voor en stort zich vol overgave op protectionisme. Bijna 100% van de economen is ervan overtuigd dat protectionisme de groei remt en zorgt voor hogere inflatie, maar onder kiezers is dat niet zo. Een meerderheid van de kiezers voor Trump lijkt voor protectionisme te zijn. Trump gelooft dit en gaat verder met het uitvoeren van zijn verkiezingsprogramma.
Trump startte met extra heffingen op staal en aluminium. Importheffingen voor China van grote omvang. Toch waren er op het protectionistische vlak de afgelopen week meevallers. Zo ongeveer alle grote staal- en aluminiumexporteurs werden gevrijwaard van de hoge tarieven. Het oordeel van de 301 commissie over de handel met China lijkt niet zo erg als gevreesd te worden. Het zou best kunnen (een wel erg optimistisch scenario) dat China alleen maar op moet houden met het eisen van gratis technologie in ruil voor vertraagde (want eerst moet men de nieuwe technologie meester worden zodat de lokale markt kan concurreren met westerse bedrijven) toegang tot de Chinese markt. Ook de toon in het debat over nieuwe voorwaarden voor NAFTA schijnt te zijn verbeterd (sinds Trump weet dat er geen groot handelstekort met Canada is).

De markt is gewend geraakt aan de vele ontslagen van Trump, maar nu benoemt hij toch echt vervelende mensen als veiligheidsadviseur, minister van buitenlandse zaken en (minder controversieel) economisch adviseur Kudlow. Deze is tegen protectionisme maar voor inzet hiervan voor betere onderhandelingsresultaten.  Er ontstaat een kliek rond Trump die zijn populistisch gedachtengoed beter ondersteunen.
Het Muelleronderzoek naar Russische inmenging in de verkiezingen en gedoe over Russische zaken door de familie Trump lijkt te gaan leiden tot meer problemen dan gedacht voor de familie Trump. De hoofdadvocaat van Trump hiervoor is teruggetreden afgelopen week en dat wordt als teken gezien dat de strijd van Trump tegen Mueller c.s. aan het verharden is en gaat leiden tot ontslag van Sessions (minister van justitie) en zijn hoofdsecondant Rosenstein. Dat zou bijzonder veel politiek gekrakeel veroorzaken (want dat lijkt obstructie van de rechtsgang).

Ondertussen maakt de markt zich minder zorgen over inflatie en men begint een beetje te twijfelen aan de groei. In Europa is deze duidelijk aan het toppen (IFO daalt etc.), maar in de VS waarschijnlijk niet. Een kleine terugval de detailhandelsverkopen zoals we nu zien gebeurt heel vaak in de economische cyclus en zegt weinig over de trend. De terugval lijkt gezond, de besparingen waren te laag geworden en herstel lijkt bijna zeker gezien het hoge consumentenvertrouwen, de groei van de werkgelegenheid en de stijging van de huizenprijzen. Daarnaast trekken de investeringen aan, al wijst de terugval van de geldgroei (door de verhogingen van de rente door de FED) erop at verdere groei niet helemaal zeker is. Per saldo verwacht ik na een wat zwakker eerste kwartaal (zoals de afgelopen jaren overigens bijna steeds gebeurde) enige kwartalen met sterkere groei. Ook met hogere inflatie, vooral ook nu de olieprijs naar boven lijkt te zijn uitgebroken. Dat is dan weer een grotere zorg voor de FED. Dat moet leiden tot meer angst voor de FED dan nu en dat maakt de beurzen nog steeds kwetsbaar. Het kan allemaal goed aflopen, maar er zijn wel erg veel obstakels op de weg komen te liggen. Daar kan men omheen, maar niet gegarandeerd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten