18 maart 2018

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

Pas op de plaats/ kleine dalingen op de beurzen. Technische indicatoren voor de plaatjeskijkers noopten tot enige voorzichtigheid. De protectionistische maatregelen van Trump kregen de schuld, ook zijn voorliefde om mensen te ontslaan (Tillerson werd weggetwitterd en vazal Pompeo mag nu het buitenlands beleid richting de ideeën van trump buigen. Veiligheidsadviseur McMaster zou nu vooraan de rij staan van mensen die ontslagen moeten worden). Maatregelen tegen China naar aanleiding van een nog te verschijnen rapport over intellectuele diefstal door China en indamming van het grote handelstekort met China zijn angstdromen voor de beurs. Voorlopig is het niet zo ver, maar de industrials doen het even wat minder goed..

Na enige tegenvallende cijfers over de Amerikaanse economie lijkt de groei gewoon door te zetten. Consumentenvertrouwen en het vertrouwen van midden - en kleinbedrijf zijn goed genoeg om herstel van de retail sales met grote kans te gaan krijgen. Sterke groei van de industriële productie. de inflatiecijfers waren afgelopen maand volgens verwachting en men was bang dat ze hoger zouden zijn. ook producentenprijzen waren midden in de prik. Het Philadelphiafed survey, voorloper van ISM, was iets zwakker, maar nog steeds zeer sterk.
De lange rente kon hierdoor iets dalen. Zo lang bijna iedereen de inflatie manageable vindt, hoeft de rente niet zo veel te stijgen, al is men wel benauwd voor de nieuwe dots van de FED komende week.

De democraten wonnen met minder dan een neuslengte de congreszetel die vrijkwam in Pennsylvania, een district dat met 20% verschil voor Trump koos. De republikeinen lijken in november een flinke verkiezingsnederlaag te gaan lijden, maar het is nog zeer onzeker of ze de meerderheid in senaat en congres gaan verliezen. De opininiepeilingen gaan in die richting, maar op de beurzen gaan de Trumpaandelen nog steeds beter dan het gemiddelde.
Poetin heeft het gemakkelijker, die laat de oppositie niet et sterke kandidaten komen. En de Russen vinden het prima, want zonder Poetin kan het gedaan zijn met de huidige stabiliteit.

De lokale banken kregen hun nieuw stukje deregulering (SIFI weg).

In Europa was de industriële productie zwakker, terwijl die in China en de VS juist sterker was.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten