4 maart 2018

SAMENVATTING FINANCIEEL ECONOMISCH NIEUWS VAN DE AFGELOPEN WEEK

Het herstel op de beurzen liep enkele deuken op afgelopen week door de 'hawkish' uitlatingen van de voorzitter van de FED Powell en door de protectionistische verhoging van de importtarieven voor staal en aluminium. China zal ier niet door in actie komen, hiervoor is de export van staal naar de VS te klein (niet i top tien van exporteurs van staal naar de VS). Dat zou andere koek worden als intellectueel eigendom extra belast zou worden. Er worden nu meer handelsmaatregelen verwacht, o.a. over importheffingen op Europese auto's. Vrijdagmiddag probeerden allerlei bobo's de markten te sussen dat er echt geen handelsoorlog komt, ook al begint Trump de smaak van het verhogen van tarieven te pakken te krijgen en dreigt aarts protectionist/ China hater Navarro promotie te krijgen.

Powells uitlatingen worden uitgelegd als dat een vierde renteverhoging in 2017 mogelijk is en dat je niet op twee maar drie renteverhogingen in 2019 moet rekenen. met angst en beven worden de nieuwe 'dots' van de maartvergadering afgewacht. De rente steeg aanvankelijk op deze uitlatingen, maar toen de beurs een knauw kreeg daalde de beurs weer. Protectionisme betekent meer inflatie en daardoor steeg de rente weer bij een zwakkere dollar.

Het economisch nieuws is goed, maar er komen meer aanwijzingen dat het gepiekt heeft wereldwijd. In Europa beveestigden de PMI's de flash PMI's en waren iets lager. In de VS was de ISM onverwachts sterker (60,8 +1,7), maar nieuwe orders en voorraden (na flink negatieve bijdrage in vierde kwartaal flink positieve bijdrage in het eerste kwartaal) wijzen toch erop dat er enige afzwakking komt. Ook de huizenmarkt (verkopen nieuwe huizen) had wat zwakkere cijfers en bij stijgende rente zal dat niet verbeteren.Het consumentenvertrouwen is ijzersterk en steeg weer.
Voor China verwacht iedereen een afzwakking door strenger toezicht op kredietgroei, maar hier valt nog weinig van te merken. de officiële PMi was iets beter dan verwacht.

Initial claims voor werkloosheid hadden het laagste cijfer sinds 1969 en gecorrigeerd voor de gegroeide bevolking was het relatief een all time low. Dit wijst op lagere werkloosheid en goede groei van de werkgelegenheid.
Beschikbaar inkomen steeg in januari 0,4% en na belastingen met 0,9% (dat is een schatting). Men denkt dus dat de belastingverlaging voor 0,5% extra inkomen zorgt. De (nominale) uitgaven stegen iets minder, 0,2% en daardoor kon de spaarquote herstellen van een gevaarlijk lage 2,5% naar een nog steeds lage 3,2%.
De kerninflatie van de consumptie-uitgaven in het BNP, PCE, steeg met 0,3% in januari, net als vorig jaar waardoor de kerninflatiemaatstaf waar de FED vooral naar kijkt op 1,5% bleef op jaarbasis. Maar op 3 en 6 maanden was er een geannualiseerde stijging van 2%. Meer dan 2% gaat het zeer beslist niet worden volgens Powell, al mag het wel (maar men zal de rente dan toch naarstig blijven verhogen). Diensteninflatie, autoprijzen lijken in de lift en huren stijgen met 3%. Hogere importprijzen. Inflatie kan hoger worden dan 2%.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten