25 maart 2018

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

Fors lagere koersen op de beurzen vanwege vooral een dreigende handelsoorlog van de VS met China. Gedoe over misbruik van data bij Facebook en slechte cijfers van Oracle zetten de technologiesector extra onder druk. Enkele grootbanken hadden het moeilijk onder dreigende sancties en meer geloof in dalende lange rentes en denk ik oplopende TED-spreads en dergelijke. De Powell-FED is niet zo aardig, koers stuwend, als de Yellen-FED.
(Trump is plotseling stil)

De olieprijzen lijken naar boven te zijn uitgebroken op meevallende voorraadcijfers in de VS en productieproblemen in o.a. Venezuela en Libië. De oliesector bleef daardoor redelijk liggen in het koersgeweld, wat niet gold voor defensieve sectoren als 'consumer staples' maar wel voor nutsbedrijven en onroerend goed. Dat zijn sectoren die profiteren van een lagere rente. Die daalde niet veel, daar zorgt de FED wel voor.

De eerste FED-meeting onder het bewind van Powell leverde de verwachte renteverhoging van de FED-rente op, de 'dots' van de rentevoorspellingen door de leden van de FED gingen omhoog, vooral voor 2019 en 2020. Powell deed zijn best in zijn eerste persconferentie door duifje te spelen, maar dit hielp de beurs niet omhoog. Hij zei o.a. dat de 'dots' niet zo belangrijk waren.

Het economische nieuws was goed voor de VS, meer nieuwe orders, een goede huizenmarkt, 0,6% stijging van de leading indicators,lage initial claims voor werkloosheid. Na een zwakke groei in het eerste kwartaal van circa 2% wijst een en ander op weer hogere (circa 3%) groei erna vanwege herstel detailhandelsverkopen en investeringsgroei.

De verwachte winst van de S&P een jaar vooruit is gestabiliseerd na forse opwaartse bijstellingen in de vorige maanden. Er is enige angst aan het ontstaan dat door de nieuwe belastingwetgeving het moeilijker is geworden te profiteren van de lage winstbelastingen in de 'tax heavens'. 

Trump beloofde niet alleen grote importheffingen op Chinese producten te gaan maken, maar ontsloeg weer volop. deze week zijn veiligheidsadviseur die vervangen wordt door de oorlogszuchtige Bolton (ons bekend van Joegoslavië) en zijn privé juridisch adviseur voor het onderzoek van Mueller (dat verkeerd voor de familie Trump dreigt af te lopen).

In Europa wijzen de cijfers steeds duidelijker op piekgroei. De IFO daalt nu al een paar maanden en dat wijst op minder hoge groei in Duitsland, maar nog steeds wel duidelijk boven gemiddeld. De ZEW index voor vertrouwen in de toekomst kreeg een dreun (beurssentiment weegt hierin zwaar).
Voorlopige markit PMI's daalden o.a. in Frankrijk en Duitsland.

De gemeenteraadsverkiezingen bevestigden dat op referenda altijd nee gestemd wordt en dat de versnippering over de partijen uit de hand aan het lopen is en verlies voor de gevestigde partijen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten