11 maart 2018

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

De beurs raakte weer in Goldilocksstemming toen men protectionisme wel OK vond en de werkgelegenheidscijfers super waren. Ontslag van economisch adviseur Cohn omdat hij zich niet kon verenigen met de importheffingen verstoorde de beurzen slechts even. De renteverschillen van de VS met Duitsland namen iets toe nadat de ECB zich van de duifachtige kant had betoond en in de VS de groei lijkt aan te trekken.

313.000 groei van de werkgelegenheid in februari in de VS met opwaartse bijstelling van de vorige maanden. 61.000 groei in de bouw na het te koude januari. Toch geen daling van de werkloosheid en slechts 0,1% loongroei met neerwaartse bijstelling van de vorige maand (dat cijfer was de aanleiding voor de 10% beurscorrectie vorige maand). Participatiegraad steeg naar 63%. De gemiddelde werkweek werd 0,1 uur langer. Super Goldilocks allemaal (groei hoger, inflatie lager, volatiliteit lager).
Trump verzachtte zijn importheffingen voor ijzer en staal uit Canada en Mexico en praat met de EU onder dreiging van nieuwe maatregelen over te goedkope Europese auto's (die nog goedkoper worden door hun lagere staalprijzen).
Trump nodigde Kim Jung Un uit voor een persoonlijk gesprek, een groot risico want de voorbereiding zal aan de geringe kant zijn, maar het toont wel moed en heeft kansen.
Trump verzachtte de importheffingen op staal en aluminium voor Mexico, Canada en Australië.

ISM van de dienstensector was sterk(er dan verwacht, 59,5).
De handelsbalans verslechterde verder in de VS. In China verbeterde die.

In Europa daalde de samengestelde PMI diensten + industrie van 57,5 naar een nog altijd sterke 57,1. De industriële productie daalde in januari in Duitsland en Frankrijk.
In Italië wonnen de populisten (5 sterrenbeweging oppermachtig in het arme zuiden) en het zal niet meevallen een regering te vormen (dan weer nieuwe verkiezingen).
In Japan stelde Kuroda dat de monetaire politiek minder ruim zou kunnen worden in 2019 als het goed blijft gaan met inflatie en groei (vierde kwartaal opwaarts herzien van 0,1% naar 0,4%). In 2018 nog super ruim en daarop daalde de yen wat.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten