20 januari 2019

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week THE NAYS HAVE IT


die opmerkte dat er alleen meerderheden tegen iets zijn en dat was afgelopen week weer eens overduidelijk. Nee tegen de zachte Brexitvoorstellen mee, Nee tegen de afzetting van May en het wachten is op een nee tegen een harde Brexit, het parlement heeft al voorzorgsmaatregelen getroffen dat May c.s. dit niet zelf mogen beslissen. Dus waarschijnlijk moet de Brexit uitgesteld worden en nee, er is nog geen meerderheid om een referendum te houden (uiteraard).

Trump maakt het stemmen voor de bouw van een stukje muur aantrekkelijker in ruil voor een stukje schappelijker beleid voor de Dreamers, DACA-wetgeving met een uitstel van drie jaar als aanzet voor een uitgebreid kinderpardon voor de dreamers. Pelosi vond het een no-starter, maar het is wel verleidelijk. De overheid dicht houden is impopulair en noopt de brokers tot nu nog beperkte verlaging van de groeischattingen voor het eerste kwartaal. Dat doen ze om andere (meest Chinese) redenen  overigens ook voor bijna de hele rest van de wereld (zonder Latijns Amerika).
 Er worden greenshoots gesignaleerd voor de huizenmarkt in de VS (aantal hypotheekaanvragen steeg flink de afgelopen twee weken, NAHB survey van huizenbouwers verbeterde) en er zijn wat meevallers met de orders volgens het SLIM survey van Norbert Ore van Strategas en de Phillyfed was beter dan gedacht (Empire survey van New York niet). De groei van de industriële productie viel mee, manufacturing zelfs +1%.

Het consumentenvertrouwen brokkelt iets af en dat hoort tot enige terugval van de retail sales te leiden in de VS. Initial claims voor werkloosheid weer zeer laag. Import- en exportprijzen daalden behoorlijk, de FED meer adempauze gevend na la die verhogingen.
Beurzen zetten hun herstel sinds kerstmis voort op minder desastreuze winstcijfers van de banken in de VS en meer hop op een goede China deal met lagere tarieven en vrome beloften veel meer uit de VS te gaan importeren.. De beurs bekommert zich vrijwel niet over Brexit en de deels dichte overheid van de VS. Ondertussen zijn de beurzen wel overbought geraakt en dreigt afketsen van het herstel op het 40 weeks gemiddelde.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten