27 januari 2019

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week


Trump is afgetroefd door Pelosi c.s. en opent de overheid tijdelijk zonder zijn muur te krijgen, wat een watje is die Trump zeggen nu zijn meest woeste conservatieve aanhangers. Weer een illusie minder over hoe goed Trump als onderhandelaar is.

De schermutselingen in de handelsoorlog met China schrijden voort met Mnuchin die zegt dat er zulke grote vorderingen gemaakt wordt en Ross dat de standpunten mijlenver uit elkaar blijven liggen. De markt is vol vertrouwen dat er een compromis komt dat rust in de tarieven zal brengen.
Rustige beurzen op een neerslachtige dinsdag na. Op vrijdag ontstond enig optimisme over de FED (stoppen met balansverkorting discussie) en technologie, vooral door China dat o.a. Tencent tegemoet kwam via goedkeuring verslavende spelletjes.

Het winstseizoen verloopt normaal goed en dat is een meevaller na de koersval eind vorig jaar.
Initial claims voor werkloosheid VS zette met 199.000 een laagterecord. De enige weg nu is omhoog, helaas.

Verkopen bestaande huizen daalden iets meer dan verwacht. Er komt hulp van aantrekkende hypotheekaanvragen, nu de hypotheekrente wat is gedaald.
Leading indicators waren 0,1% lager volgens een educated guess vanwege het ontbreken van de nodige cijfers vanwege de sluiting van de overheid.
Chemical Activity index verslechterde en dat is een slecht teken voor industriële productie op korte termijn.

China had zijn economische cijfers. 6,4% groei zoals al iedereen aan het verstand was gebracht. Retail sales 8,2% en industriële productie op 5,7% zoals verwacht, niet erger dan gevreesd.

De IFO daalde meer dan verwacht, huidige situatie meer dan toekomst.
Het vertrouwen zakt flink weg in Europa, zelfs in Nederland.
Draghi lijkt geen renteverhoging meer te kunnen afleveren voor het eind van zijn mandaat, nu de ECB meldt dat de macro risico’s naar beneden zijn.

De flash PMI’s geven aan dat er enig herstel in de VS komt van de zwakte van vorige maand, er kleine achteruitgang is in Europa en meer achteruitgang in Japan. De dienstensector lijkt ook iets minder sterk te worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten