9 augustus 2019

eergisteren de maandelijkse intercontinentale macro meeting


Sinds maart hoor ik in ernstige mate bij de beren. De cyclus is oud en glijdt langzaam weg naar beneden en we zijn van Good Trump (deregulatie, belastingverlaging) gegaan naar Bad Trump (regulatie om democraten wind uit de zeilen te nemen en belastingverhoging via handelsoorlogen, onvoldoende fiscale stimulering, te veel onzekerheid creërend, internationale samenwerking torpederend en laten ontaarden in besmettelijke politieke ruzies elders (Japan/ Zuid-Korea, China/ Hongkong/ Taiwan etc.).
Mijn collega’s in Amerika waren tot voor kort nog vol hoop op een beperkte handelsoorlog met op tijd tot een compromis/ wapenstilstand met China. Nu zien ze het tij keren met langdurige verharding van beide kanten. Dit is slecht voor economische groei op korte termijn, maar beide partijen stellen dat ze moeten volharden voor de resultaten op lange termijn. Ze zien Trump de tarieven verhogen rond 1 september en denken dat er 1/3 kans is op verdere verhoging, vooral nu China is uitgemaakt voor manipulator van zijn valuta. China zal daar een lik op stuk (tit-for-tat) beleid op loslaten. Men zal o.a. de yuan steeds een beetje laten dalen. Misschien te veel, want dat kan tot kapitaalvlucht leiden. Ja, de handelsoorlog kost groei en vraagt om meer stimulering, maar nee, het groeidoel van 6% is dan niet in gevaar. Een zwakkere yuan betekent minder vraag van China, slecht voor de groei in de rest van de wereld. BMO schat dat de handelsoorlog de groei heeft gedrukt met 0,4% en dat dit na september tot -1% verergerd. Overigens, niet genoeg voor een recessie in de VS.
 Navarro is de nieuwe held van Trump en zijn fanatieke aanhangers. Navarro houdt er bizarre economische theorieën op na. Importheffingen zorgen niet voor hogere importprijzen. Goldman Sachs is een grote reden dat Amerika zijn banen kwijtraakt. Alle groeiafzwakking komt door de FED, niet door de onzekerheid die Trump creëert en de handelsoorlogen. Oude economie theorieboekjes kunnen maar beter weggegooid worden. Deze richten zich te veel op de gevolgen op korte termijn van handelsoorlogen. Nu moet China aangepakt worden, hoe later je het doet, hoe duurder het wordt.
Er is volgens fanatieke Trump-aanhangers geen goed alternatief voor verhoging tarieven om China te stoppen. Tot op heden deed de handelsoorlog weinig kwaad voor de S&P500, omdat de FED meer dan voldoende verruimde. Er kwamen toch nieuwe all time highs en dat houdt Trump op het pad van verhogen, hij speelt graag voor de tariff man.

In China denkt men ongeveer hetzelfde. Nu is het de tijd om dwars te liggen, de Amerikaanse economie zo hard mogelijk te raken voor de verkiezingen. Anders blijft Amerika maar doordrammen. Beter op korte termijn pijn dan op lange termijn steeds meer pijn.

Ondertussen is 9/1 steeds dreigender geworden. Nog geen 9/11 maar toch. De consensus is nog steeds dat Trump gaat terugkeren op zijn schreden van tariefverhoging op 9/1 en dat men met Huawei  zaken mag blijven doen met de VS na ultimatum van 19 augustus en dat China fors sojabonen etc. gaat inkopen van de VS onmiddellijk na ‘waivers’ voor Huawei (o.a. omdat Brazilië niet voldoende lijkt te kunnen gaan leveren). Huawei heeft ondertussen aangegeven het snel zonder Amerikaanse toeleveringen te kunnen stellen voor de consumentenproducten. Er is een bijeenkomst gepland tussen afgevaardigden van China en de VS in de VS en dat zou niet kunnen doorgaan, als de heffingen op 9/1 zouden ingaan.
Invoering van hogere heffingen zal de beurzen geen goed doen. De yuan moet dan wat verder omlaag. Dat doet de koperprijs en olieprijs neerwaarts breken, zo zijn nu de analyses. Niet goed voor de winsten van vooral de grondstoffenbedrijven, waardoor toch een winstrecessie in de VS dreigt.


Gisteren stegen de koersen o.a. door meer hoop op niet ingaan van de nieuwe tarieven op 9/1. Inderdaad niet ingaan zal uiteraard verdere stijging uitlokken. Maar het lijkt allemaal niet erg symmetrisch: daling door wel invoeren lijkt groter te worden dan stijging bij niet invoeren van extra tarieven.

a

Geen opmerkingen:

Een reactie posten