25 augustus 2019

overpeinzingen: Trump, Carney, Macron, demografie


Trump gaat door met de handelsoorlog met o.a. China (straks is de EU ook aan de beurt). Dit raakt de groei, maar Trump heeft zich ingegraven en geeft de FED de schuld. Trump hoeft niets te doen om de beurs te lijmen, dat moet de FED doen (en anders rollen er koppen). Dat zal hij vol overtuiging blijven verkondigen. En ook dat hij de eerste president is die wat doet aan de kwalijke praktijken van China in de vorm van diefstal van intellectueel eigendom, unfaire behandeling van buitenlandse bedrijven in China, zodanig hoge handelstekorten dat het de Amerikaanse maakindustrie kapot maakt. Daar moet hij dus mee doorgaan, al hoopt bijna de hele wereld dat hij tot inkeer gebracht kan worden.

 Carney gaf tijdens zijn speech op het wereldwijde onderonsje van centrale bankiers in Jackson Hole aan dat Amerika net als het VK last gaat krijgen van al die onzekerheid via lagere investeringen. Het komt door de handelsoorlogen en die gaan de Amerikaanse economie dus hard raken. Het is geen Brexit maar een Wexit, de wereld wordt door Amerika verlaten. Carney bepleitte een nieuwe virtuele wereldvaluta om de dominantie van de dollar te verminderen. Er moet geen bestaande valuta opkomen om de dollar te vervangen, want dat leidt tot dezelfde problemen als er nu zijn rond de dollar.

Powell deed zijn best de beurzen mild te stemmen. De FED staat klaar als de economische groei tegenvalt bijvoorbeeld door het buitenland en handelsoorlogen. Dan kan de FED- rente meer omlaag dan alleen een mid cycle renteverlaging omdat inflatie nog laag genoeg is. Powell vermeed de hinderlaag van alles op mid cycle renteverlaging te gooien. Nee, groei was nog goed, maar je moet die ferm verdedigen met alles wat je in huis hebt mocht dat t.z.t. nodig zijn. Tijdens zijn spech gingen de koersen daarom wat omhoog, tot de tweets van Trump.  

De G7 verloopt rommelig. Trump wilde eerst niet komen omdat in zijn ogen over onnodige, onbelangrijke zaken gepraat zou gaan worden als de klimaatcrisis (een hoax volgens Trump immers), hoe de groei van Afrika (2,7% van wereldeconomie, wel erg weinig voor een economische top om over te praten) te helpen en genderneutraalheid. Trump kwam omdat hij de rest van de wereld een lesje zou mogen geven over hoe je economisch beleid moet voeren. Ondertussen kibbelen de Amerikanen over de aanpak van Macron van de G7. Macron heeft op de agenda allen zijn speeltjes gezet en niet die van de VS. Macron forceerde een niet geplande lunch met Trump zonder Amerikaanse hulpjes daarbij (en die klagen: Macron praat over het weer, wat een verprutste tijd van onze Grote Leider). Net als in de Hornbachreclame moet Macron maar eens flink de oren gewassen worden met wat ferme kletsen in het gezicht, zodat hij weer het ware geloof blijft aanhangen (van de Washington consensus). Trump beloofde als antwoorde op de digitale belastingen die Frankrijk wil gaan invoeren Franse wijn extra te gaan belasten (en Nederlandse/ Franse kaas, zich niets aantrekkend van onze leuze ‘make cheese, not war’).

Trump probeert nog iets intact te laten van de Trump put door te suggereren dat hij misschien iets te ver is gegaan met zijn handelsoorlog, dat hij een en ander (steeds) heroverweegt. Natuurlijk mogen Amerikaanse bedrijven in China blijven, vergeet wat gisteren in een spontane opwelling was gezegd over het geforceerd weggaan uit China.
Hoe Trump zich ook inspant, China is duidelijk de wereldhegemonie aan het overnemen. Huawei lijkt nauwelijks gehinderd in zijn groei ondanks alle aanslagen op de groei door Amerika, blijft superieur in 5G. Zelfs inclusief handelsoorlogen lijkt China ongeveer 6% te kunnen blijven groeien, drie keer zo veel als de VS en in absolute zin ruim twee keer zo veel. China gaat de leiding nemen in de klimaatcrisis. Steeds meer landen kiezen meer en meer de zijde van China, niet de VS.

De demografie van de VS is veel beter dan die van China, maar enorme restricties op immigratie gaan zich doen voelen in de VS. Bepaald werk wordt moeizamer gedaan (bouw, landbouw o.a.). De bevolkingsgroei van de VS wordt scherp naar beneden herzien sinds 2016 https://www.calculatedriskblog.com/2019/08/lawler-updated-demographic-outlook.html. Minder geboorten, meer sterfte en iets minder immigratie.

Een somber makend verhaal is https://seekingalpha.com/article/4287760-powell-fails-trump-rails-failure-negative-rates . Schulden zijn te hoog, niet afgeschreven. Bankwinsten blijen slechts op peil in de EU omdat banken het vertikken slechte leningen voldoende af te schrijven. De FED moet de rente naar 0 brengen, anders is de dollar te sterk en dat lokt dan weer lagere roei in de VS uit. Interventie van Mnuchin om de dollar te verzwakken is dichterbij gekomen, vooral als de yuan door de 7,14 breekt (wat waarschijnlijk is). Kommer en kwel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten