2 augustus 2019

En weer grijpt Trump het tarievenwapen: de tariff man probeert het beschaafd maar


Lighthizer had het nog geprobeerd, hij belde ome Liu om aan te kondigen dat de duivelse twitteraar weer zou terugvallen op zijn tarievenverslaving. Maar Liu nam niet op.
China had al gemeld dat het goed genoeg gaat met de Chinese economie en nu Amerika aan de beurt is om iets constructiefs te doen. De tarieven moeten naar de oude niveaus klaar uit, anders geen onderhandelingen.
Trump meldde dat de aangekondigde verhoging voor 1 september eigenlijk maar een grapje was, ongedaan gemaakt kan worden met wat grootscheepse aankopen van Amerikaanse landbouwproducten. Daarom is er hoop dat de aangekondigde verhogingen voor 1 september niet doorgezet gaan worden, net zoals met Mexico gebeurde.

Verhoging van de tarieven per 1 september gaat de Amerikaanse consument hard raken in zijn kerstaankopen en het bedrijfsleven zit er ook nogal erg mee in de maag.
China weet dat Trump bluft. Als hij doorzet raakt dit de Amerikaanse economie behoorlijk. De neergaande trends van economische groei worden dan echt niet naar boven afgebogen. China weet beter wat de economie gaat doen dan Amerika.
Nee, die Trump moet maar eens wat mores leren, hoor je China denken. Hij moet U leren zeggen tegen Xi en ome Liu.

Daar staat tegenover dat de achterban van Trump helemaal lyrisch is over de tariefverhogingen.
 China moet aangepakt worden, stoppen met intellectuele diefstal. Het handelstekort moet naar nul volgens hun nieuwe economische theorieboekjes. In de oude stond dat Amerika zich niet druk hoefde te maken over handelstekorten zo lang men maar al te graag in Amerika wil investeren en de dollar stabiel tot sterk blijft. Je moet als ontwikkeld land geen T-shirtjes meer maken, maar ontwerpen hiervoor doorgeven. Je moet technologisch superieur blijven met topbedrijven die hoog gewaardeerd zijn. Maar ja, dat is oude koek. Fake news, achterhaald [het blijkt uit bijvoorbeeld de talloze commentaren van lezers van de Wall Street Journal waarvan je enig financieel inzicht zou verwachten, deze gaan overweldigend richting steun aan Trump en zeggen o.a. echt het navolgende}. Het geeft niet dat je economisch wat pijn lijdt, als je China maar op zijn nummer kunt zetten. Trump zegt dat tariefverhogingen goed zijn, zorgen voor extra belastinginkomsten, lagere rente en record hoge beurzen. En zijn aanhangers zien dat hij zoals altijd gelijk heeft, weer niet liegt. Hillary moet achter de tralies, niet hij (en dat gebeurt denken zij als hij na grondwetswijziging voor de derde maal met een landslide herkozen wordt).

Brexit is ook zo’n voorbeeld. Uiteraard kost dit groei en de ouderen worden via hoge inflatie straks vanwege het dan waardeloze pond extra hard getroffen. Dat hebben ze -zeggen ze- er graag voor over.

Ondertussen daalt de rente verder, 0 bleek geen barrière. Niemand start ETF’s met als dekking bankbiljetten inclusief verzekering tegen diefstal. Ook als is de 50-jarige rente in Zwitserland onder 0 gezakt, men ziet deze negatieve rentes als tijdelijk.

Trump heeft met één twitter de Amerikaanse rente fors onderuitgehaald. Powell moet nu de rente niet nog 1 keer verlagen, maar 5 keer, zo dicteert de markt plotseling.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten