18 augustus 2019

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

De paniek op de obligatiemarkt zette door, echte inversie van de rentecurve in de nodige landen waaronder de VS, maar de aandelenmarkt hield het hoofd koel. Recessievrees. Men ziet het niet meer goed komen met die handelsoorlog, maar de FED moet redden en doet dat samen met de bazooka van Christine c.s.
Het macronieuws van de afgelopen week was goed in de VS en daar zou eigenlijk de rente op hebben moeten stijgen. De kerninflatie was de tweede keer op rij 0,3% en hoger dan verwacht. De belangrijkste voorlopers van de ISM, de Phillyfed en Empire survey, waren sterk en wijzen op stijging van de de ISM.
Detailhandelsverkopen +0,7% vorige maand (0,3% verwacht). Zeer sterk.
Het aantal hypotheekaanvragen zit in een stijgende lijn, het sentiment van de huizenbouwers NAHBMI ook. Housing starts eengezinswoningen omhoog, meergezinswoningen omlaag. Zelfs het sentiment van midden- en kleinbedrijf NFIB verbeterde iets, al geeft men wel aan minder te gaan investeren.
Initial claims voor werkloosheid iets omhoog, maar nog steeds zeer laag. Industriële productie -0,2% (+0,1% verwacht).
Groei van de productiviteit in het tweede kwartaal was een sterke 2,3%, maar arbeidskosten per eenheid product steeg meer dan verwacht met 2,5% na flinke opwaartse herziening voor eerste kwartaal (hogere sociale lasten). Winstverhaal verslechtert.

In China vielen de detailhandelsverkopen flink tegen, de industriële productie ook (maar de maand ervoor was sterk). De yuan zakte gecontroleerd bijna niets. De zorgen om Hong Kong nemen toe.

De groei in het tweede kwartaal was negatief in Duitsland en het VK. De +0,5% van Nederland was zeer sterk en het CPB denkt komend jaar aan 1,4% groei (met maar liefst 3% stijging van de lonen en geen kortingen van pensioenfondsen).

Trump belooft Xi weer een belletje te geven, maar het liefst kocht hij Groenland om Denemarken van zijn subsidies te verlossen en vooral eventueel bij verdere global warming flink wat van de grondstoffen van Groenland te kunnen winnen. Groenland zelf sputtert uiteraard tegen: not for sale.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten