19 september 2019

FED verlaagt de rente met 0,25%


FED verlaagt rente 0,25%. Beurs reageert niet. Niet boos à la Trump en zoals end 2018 gebeurde bij de verhogingen, niet blij zoals vroeger voor Powell gebruikelijk was als de FED iets te melden had. En dat nadat enige tijd terug nog 0,5% renteverlaging was ingeprijsd en gisteren maar een halve. Toch was iedereen ervan overtuigd dat de rente 0,25% verlaagd zou worden, maar het was voor het eerst in tijden enigszins onzeker wat de FED zou gaan doen. Geen wilde plannen met QE, wel extra liquiditeitssteun aan banken als er rare dingen gebeuren zoals de afgelopen dagen met de plotseling torenhoge repo-rente en de effectieve FED-rente van de dag.
Er was ongebruikelijk veel verschil van mening. Leden die de rente niet wilden verlagen en Bullard die de rente 0,5% wilde verlagen. De rentevoorspellingen, de ‘dots’ geven nog maar één verlaging aan tot eind 2020 en de helft van de leden van de FED wil eigenlijk geen verdere verlagingen. Dat is uitgaande van een doorgaande economische groei en geen hinderlijk hoge inflatie.
De FED geeft aan dat ze net als de beurs niet meer bang zijn voor de handelsoorlog. Die gaat prima, er wordt geweldige vooruitgang geboekt, zoals we het afgelopen jaar zo vaak gezien hebben (al komt dat vooral tot uitdrukking in hogere importtarieven die nu eindelijk de Amerikaanse inflatie een tikje op gaan stuwen). Men praat weer. Een onderminister van China (vicepremier Liu mag gelukkig belangrijkere zaken gaan doen) pleit voor verlaging van tarieven en wie weet wordt het nog wel wat na de verkiezingen.  De aandelen in de VS die veel zaken doen met China (mandje van Strategas) stijgen als een tierelier sinds begin september. De val van FEDEX, een graadmeter voor de verwachte wereldhandel volgens Strategas, lijkt gestuit.
Tja, de markt moet nu weer gaan duidelijk maken dat die onfrisse gedachten van de FED om de rente nog maar een keer of helemaal niet te verlagen een verderfelijk gedachtegoed is. Meer en meer moet er. Vooral nu het niet meer zo goed gaat met de winsten en de groei buiten de VS.Geen opmerkingen:

Een reactie posten