1 september 2019

Overpeinzingen. Trump put toch nog niet waardeloos, vooral niet in combinatie met Powell put, maar neergaand vertrouwen kan beurzen en economie breken bij een schok.


Met een paar suggestieve opmerkingen ging de markt weer eens geloven dat het betrekkelijk snel weer goed zou komen met de handelsoorlog tussen China en de VS. Trump loog gewoon glashard (zoals later toegegeven door lieden in het Witte Huis) dat hij telefoontjes had gekregen uit China om de besprekingen weer op gang te brengen en dat China zo veel leed onder zijn hardhandige optreden dat ze smekend hadden geroepen om verlossing van het handelsoorlogskwaad tegen voor de VS gunstige voorwaarden. Een tot dan onbekend piefje liet naderhand horen dat als de tariefsverhogingen uitgesteld zouden worden ook China dat wellicht zou kunnen doen.




Een en ander bracht de beurzen in een goede stemming, er was te veel verlies geleden en de algoritmes hadden te zwaar gereageerd op escalerende tweets van Trump. En uiteraard was er afgelopen week een overreactie de andere kant in van de algoritmes volgens deze redenering.
Beurzen waren verder blij met de sterk meevallende detailhandelsverkopen, persoonlijke bestedingen en het toegenomen vertrouwen van jongeren.

Ondertussen verzwakten de economische cijfers over een breed front langzaam verder. Een en ander wijst op een groei van net iets minder dan 2% in het derde kwartaal in de VS en de trend doortrekkend nog steeds meer dan 1,5% in het vierde kwartaal en maar net iets onder 1,5% in het eerste kwartaal van 2020. Geen recessie dan voor de verkiezingen en daarmee geen president Warren. De S&P500 blijft dan in een vederlicht stijgende trend en Trump kan doorgaan met het uitslaan van oorlogstaal richting Xi en de volgens tweets nog grotere vijand van het Amerikaanse volk Powell opgehitst door zijn op hol geslagen, doorgedraaide vroegere kompaan Dudley. Hij lijdt (zoals zo velen) aan het ‘Trump derangement syndrome’. 
[N.B.: Powell grotere vijand: Xi werd afgelopen week weer in ere hersteld als grote leider, maar Powell kreeg nog enkele keren bijna de volle laag van Trump en is dus de grotere vijand van het volk.Dudley verkondigde dat de FED niet zo maar moet toegeven aan Trump als hij iets slechts doet voor de doelstellingen van de FED van hoge groei en lage inflatie, de FED moet om die doelstellingen te gaan bereiken herverkiezing van Trump tegengaan.]

Dat vermijden van een recessie voor de verkiezingen kan alleen bij flinke verdere verlaging van de rentes door de FED, stoppen van de verhogingen van de importtarieven en stoppen van de verslechtering van het vertrouwen wereldwijd. Die renteverlagingen zijn bijna gegarandeerd, als men de rentefutures gelooft en meestal is het raadzaam dat te doen want frequent prijst men te weinig verlagingen/ te veel verhogingen in. 100% ingeprijsde kans op verlaging voor de rente vlak voor een vergadering van de FED (nu in september) heeft de aflopen paar decennia inderdaad altijd zonder uitzondering geleid tot renteverlaging door de FED.

Die renteverlagingen komen wel, maar Trump gelooft steeds vaster dat de S&P500 blijft liggen onder de dreigingen van de handelsoorlog, na beperkte oprispingen met enkele tweets en renteverlagingen weer naar een hoger plan te brengen is en dat de handelsoorlog de economische groei nauwelijks beïnvloedt.

Markten moeten Trump corrigeren en deden dit tot op heden beslist nog niet overtuigend. Markten gaven tot op heden het gelijk van Trump aan: de groei verzwakte nog maar nauwelijks in de VS, meer pijn buiten de VS en de renteverlagingen boden voldoende soelaas voor stijgende beurzen na kleine schrikreacties.

[ongelooflijk dat men slechts enkele procenten verdere daling ziet als er een recessie komt, maar  het zou kunnen: bij negatieve rente is een zekere dividendleveraar als Unilever immers bijna oneindig veel waard]
Vorig jaar had de beurs twee grote schrikreacties maar die waren veroorzaakt door doldrieste plannen van de FED om de rente naar ondraaglijke hoogtes te gaan verhogen. De markt corrigeerde dat ‘foutieve’ denken wel.

Waarom zouden markten nu wel het geloof in Trump verliezen?
(bron Strategas, zij hebben ook andere plaatjes zoals de nu  negatieve trend van de aandelen die het goed doen bij een republikeins bewind)
De wedkantoren voor de kansen van Trump op herverkiezing zitten dicht bij 50% kans, de trend is iets dalend na het weer oplaaien van de tarievenoorlog sinds mei.  Xi wil echt niet dat Trump herkozen wordt. De ‘bots’ willen echt wel dat Biden gaat winnen, die Warren is een harde tante voor Poetin en Xi zo vrezen die. Maar Biden zakt weg en de approval rate voor Trump in de republikeinse partij kwam op een all time high van 94% volgens tweets van Trump (en die krijgt altijd gelijk ook al liegt hij).



 Het vertrouwen zit in zo veel landen in een neerwaartse trend dat besmetting normaal zou zijn. Men begint elkaar de recessie in te praten. Bedrijven investeren minder, paniek slaat toe bij pensioenfondsen die nu toch echt over kortingen/ lagere rekenrentes (vooral in VS) moeten gaan praten, consumenten durven haast niet meer grote uitgaven te doen, de huizenprijzen stijgen haast niet meer in de VS. Normaal is dat het langzame tempo van afzwakking ineens gaat versnellen doordat er iets vervelends gebeurt. Dat kan van alles zijn. Nu bijvoorbeeld uitval van productie door uitblijven van toeleveringen door de handelsoorlog, een harde Brexit, recessie in Japan door verhoging van de BTW, plotselinge saneringen door bedrijven door tegenvallende winsten (=stijging werkloosheid), politieke chaos in Hongkong, rond Iran, Italië, instortend vertrouwen van republikeinen door opkomst Warren etc., vooral bij een samengaan van schokken/schokjes. Trump verkijkt zich denk ik (ik kan abuis zijn) op de hoge gevoeligheid en daarmee waarschijnlijkheid nu van dit soort schokken/schokjes

Geen opmerkingen:

Een reactie posten