1 september 2019

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week


Beursherstel door op hoop berustende tweets van Trump en meer hoop dat een recessie in de VS nog de nodige tijd vermeden kan worden. Augustus werd daardoor een slechte, maar niet zeer slechte beursmaand voor aandelen met opnieuw grote stijgingen van de obligatiekoersen (zelfs voor Italië waar de markt blij lijkt te zijn met een regering van de 5sterrenbeweging en de sociaaldemocraten, partijen die elkaar uitgebreid voor rotte vis en erger hebben uitgescholden).
De 30-jaars rente in de VS brak door 2% naar beneden naar record lows. De 10-jaars rente zit in de VS bijna op de record lows van 2012 en 2016.
Olieprijzen stegen, maar kwamen even onder druk door overproductie Rusland. Schalieolieproducenten kwetsbaar bij WTI onder $50, maar zo ver is het nog niet.

Er komen toch duidelijk meer tekenen dat de zwakte van de industrie zich langzaam ook wereldwijd gaat doen voelen in de dienstensector. De recessieangst is hoog geworden, ook in de VS.

Consumentenvertrouwen op basis van Conference Board Survey (meer gevoelig voor arbeidsmarkt) bleef hoog, maar brokkelde flink af volgens University of Michigan (meer gevoelig voor beurzen). De groei van het BNP over het tweede kwartaal werd zoals verwacht 0,1% lager bijgesteld op 2%. Orders duurzame goederen ex transport +2,1%. Hypotheekaanvragen omlaag, initial claims voor werkloosheid zeer laag op 215.000. Persoonlijk inkomen steeg slechts 0,1%, uitgaven met 0,6% (bij 0,2% stijging prijsindex hiervan)

 Volgens de wedkantoren is Elisabeth Warren de nieuwe frontrunner bij de democraten. De kans op een harde Brexit is volgens de wedkantoren ook flink toegenomen na de schorsing van het parlement door Johnson.

Consumentenvertrouwen lijkt te stabiliseren in de eurozone dankzij Frankrijk. Duitse IFO echter zwak, dienstensector PMI dreigt verder te verzwakken na lang sterk te zijn geweest..

Knot lag in een interview weer eens dwars, hij ziet niets in negatieve rentes en het weer opstarten van QE. Was hij maar de baas van de ECB, dan zouden onze pensioenfondsen minder moeten korten. Dudley, voormalig hoofd van de belangrijke New York FED, maakte het veel bonter en riep o.a. op tot rebellie van de FED tegen Trump, met afgrijzen en enthousiasme begroet. In de FED zijn de meningen uitzonderlijk erg verdeeld over verlaging van de rente. Diverse leden willen echt niet, maar de meesten zullen de markt slaafs naar beneden volgen. De FED heeft een communicatieprobleem en Trump maakt daar gehakt van. Hij en Navarro zoeken naarstig naar zondebokken voor een tegenvallende economische groei straks (FED, I told you so), maar vooralsnog roepen ze dat anti-Trump propaganda fake news verspreidt over een zwakke economie.

In Japan vielen vertrouwen en detailhandelsverkopen diep terug uit angst voor de nakende BTW-verhoging. Zuid-Korea en Japan ruziën verder, elkaar de schuld gevend van tegenvallende groei.

Het vertrouwen van het Chinese bedrijfsleven zakt opnieuw diep weg na de kortstondige flinke opleving eerder dit jaar. De Chinese yuan zakte verder weg om zo de 5% extra verhoging van de importtarieven door Trump per 1 september te verzachten. Men tracht kapitaalvlucht te beteugelen via o.a. waarschuwingen om geen huis in de VS te kopen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten