22 september 2019

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week


Opnieuw bewogen de koersen nauwelijks en dat terwijl een groot deel van de Saoedische olieproductie was uitgevallen. Even flink hogere olieprijzen, daarna brokkelden ze weer wat af. Iran zorgde voor wat commotie door te dreigen onaardig te zijn voor westerse troepen met eventuele gevolgen voor de olieproductie. Erger (?!) was het iets eerder vertrekken dan gedacht van de Chinese handelsdelegatie, waardoor de hoop op snelle vooruitgang in de handelsoorlog verminderde. Er was gedoe over het plotseling stijgen van de reporente in de VS, de effectieve FED rente, maar na een flinke liquiditeitsinjectie bij de banken keerde rust weer terug. En op de beurzen dus. VIX zeer laag.

De FED verlaagde zoals verwacht de rente met 0,25% met meer dan normale onenigheid onder de leden van de FED. De economic surprises indexen staan weer boven 0 (goed voor cyclische aandelen) en de inflatie loopt op (gezondheidszorg en importtarieven) [=verhoging rente, twee leden], maar de recessiedreiging is groot [=grotere daling rente, 1 lid]. Het gaat niet goed in China en Duitsland en de wereldhandel. Transport over het spoor krimpt zelfs in de VS.

De Amerikaanse huizenmarkt lijkt wat te verbeteren. Meer vergunningen, meer hypotheken om een huis te kopen. Verkoop bestaande huizen omhoog. Sentiment huizenbouwers (NAHBMI) is de laatste maanden flink verbeterd. De commerciële vastgoedmarkt zwakt echter af volgens de Architecture Billings Index.
Leading indicators waren onveranderd, waar op stijging was gehoopt en neerwaartse herziening vorige maand. Industriële productie steeg, maar de vooruitlopers op de ISM, de Empire en Phillyfed indexen daalden (maar geven wel een hogere ISM aan).


Geen opmerkingen:

Een reactie posten