En ineens brak er paniek uit op de beurzen, bij de chip/aandelen vooral afgelopen week. Voorlopig is de paniek nog beschaafd, maar de VIC stootte flink omhoog net als de verwachte rentedaling van de FED.
Ineens is er van alles mis:
1. de angst voor een recessie in de VS is flink toegenomen vanwege de stijging van de werkloosheid. De (lang)Sahm rule is getriggerd: de werkloosheid is nu zo veel gestegen dat de VS vroeger altijd, maar dan ook altijd in een recessie zat. Deze keer is dat niet zo duidelijk, omdat de groeitrend van de werkgelegenheid op zo'n 170.000 per maand zit, afnemend weliswaar, maar voldoende om een recessie te voorkomen maar onvoldoende om een oplopen van de werkloosheid tegen te gaan. Afgelopen maand was de groei van de werkgelegenheid slechts 114.000 volgens de eerste schatting, maar het slechte weer (orkanen) zorgde voor zo'n 30 tot 50 duizend banenverlies. De participatiegraad voor leeftijd gecorrigeerd steeg rustig ietsje verder (=bij oplopende werkloosheid durven weer meer mensen een baan te zoeken). Op zich wijst dit nog niet op naderend onheil, wel op iets lagere groei dan trend. De cijfers waren wel voldoende slecht om extra renteverlagingen in te prijzen, maar als de paniek even wat wegebt, kan dat weer iets minder worden. Het betekent wel dat slecht nieuws slecht nieuws is, grote druk op cyclische aandelen betekent die door zonnigere renteverwachtingen nog niet goed gemaakt worden.
2. de yen carry trade staat onder zware druk. Die donderse bank of Japan verhoogde de rente met een ongehoorde 0,25%. De angst sloeg de beleggertjes om het hart, want dadelijk doen ze nog meer erge dingen om de yen weer wat sterker te maken. Een plotseling veel sterkere yen na een periode van zwakte, dat is diverse keren eerder gebeurd. Dus even de yen carry trade afbouwen om het risico af te bouwen. En dat is buitengewoon slecht voor alle risicovolle zaken die met die yen carry zijn gefinancierd. Beleggen op momentum is ongekend populair, dus de winnaars van gisteren worden gedumpt. Technologie dus. Het is plotseling erg populair om de yen carry trade aan te halen als bron van alle ellende. We worden er wel erg bang voor gemaakt.
3. Tegenvallende cijfers van grote technologie-aandelen. Deze week Intel en in mindere mate Amazon, maar AMD redde enigszins. Intel gaat al jaren niet meer zo best, dus dat ze de slag om AI nog niet winnen is niet zo'n verrassing. Wat wel opvalt is dat technologie weer cyclisch is. In de coronatijd bleef technologie tot bijna ieders verrassing (ook de mijne) overeind in de beursval.
4.Politieke onzekerheid. Die is er altijd, maar deze keer maakt men zich ongerust over de slinkende kansen van Trump. De verkiezing leek al gewonnen, maar plotseling ging die oersaaie niets presterende vicepresident Harris stralen.. Trump begon met die akelige JD weer eens flink te discrimineren, maar nu scoort het ineens niet meer zo goed. De democraten verloren in de peilingen om het presidentschap met name vanwege de afnemende steun van jongemannen, onder de 30. Echte mannen stemmen op Trump, niet op een cat lady of seniele oude man. Republikeinen proberen van alles om de gust van de jonge kiezer te winnen. Ze gaan vol in met gunstige maatregelen voor crypto. Natuurlijk moet de FED enorme hoeveelheden bitcoin gaan aanhouden als reserves, weg met dat goud en waardeloze buitenlandse valuta's. Bitcoin leek naar 100.000 te gaan, maar met de tanende populariteit van Trump gaat het ook minder crescendo met bitcoins, voorlopig althans.
5. Rotatie. Men verkoopt eerst technologie en cyclische rommel, om daarna pas voorzichtig in te stappen op defensieve aandelen zoals nutsbedrijven, gezondheidszorg en voeding. Die vertraging is meestal negatief voor beurzen. Techneuten zoals Tostrams signaleren dan een geldstroom uit de beurzen.
Maar de beurswereld vergaat nog niet, tenzij er een ernstige schok komt (de tijden worden hier wel langzaam gevoeliger voor, maar meestal is het niet goed om hier op in te zetten).
Voorlopig wijzen diverse indicatoren nog op doorgaande economische groei in de wereld. Bijvoorbeeld die van CrossBorder, die gespecialiseerd is in analyse van liquiditeiten. De groei tobt rustig door, zij het wel op een iets lager pitje door China en Duitsland. Overigens is de Sahm-rule niet erg geschikt als timing instrument voor de beurs. Bij trigger van de rule was de beurs soms op het hoogtepunt en dan weer op het dieptepunt (zelfs vaker).
De credit spreads zijn nog laag, al liepen ze vrijdag wel op. Dit wijst nog lang niet op een recessie. De cijfers van ING wezen wel op de noodzaak om meer te reserveren voor verliezen met bijbehorend extra benodigd risicokapitaal, maar uit de huidige hoge winstgevendheid is dit geen probleem van betekenis (tot nog toe).
De winstcijfers waren redelijk. 80% beter dan verwacht (normaal is ongeveer 70-75%, omdat bedrijven van te voren de verwachtingen naar beneden hebben gepraat om zo de cijfers mee te laten vallen en dat gebeurt dan dus ook in 70-75% van de gevallen, maar dat hoeft de koers nog niet omhoog te zetten, want meevallers waren verwacht) , gemiddeld 6% beter dan verwacht (normaal is 4-7%) . Op jaarbasis is allemaal niet zo geweldig, vooral buiten de VS niet, maar het is niet zo slecht dat je aan de alarmbel moet gaan trekken. Er is al behoorlijk wat lucht gelopen uit de technologiekoersen. Het kan uiteraard nog flink lager. Bijvoorbeeld ASML op 660 en Besi op 80 zou me niet echt verbazen. Maar dan zijn ze wel weer erg koopwaardig bij de (dan wie weet achterhaalde) wijsheid van nu.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten