1 augustus 2024

FED behind the curve

 Powell zei het nog zo voorzichtig. Het zou zo maar kunnen dat de rente in september verlaagd wordt als de inflatiecijfers goed blijven en de arbeidsmarkt niet te veel sterker wordt. Maar men prijsde meteen 100% kans in op een verlaging van minstens 0,2% in september en misschien wel 0,5%. Geen twee, maar drie renteverlagingen in 2024.

Powell kan het niet goed doen, want met een renteverlaging in september roept hij de eeuwige toorn af van de republikeinen die dit als onbeschaamde inmenging zien om de verkiezingen te beïnvloeden in de verkeerde richting. Maar zonder renteverlaging krijgt hij de democraten over zich heen die vinden dat hij een te groot risico neemt met de door de FED afgedwongen groeiafzwakking via oplopen van de werkloosheid. Sahm (recessie als werkloosheid te veel oploopt, zoals nu) straft bijna onmiddellijk tenslotte.  

Een renteverlaging in juli is wel besproken, maar dat kon niet, want dan zou de markt te veel verrast worden. Het was nu eenmaal niet in geprijsd en zonder recessie verrast de FED niet (nooit zelfs de afgelopen decennia)  met renteverlagingen. Maar de voorwaarden om de rente te verlagen waren er wel. De inflatie is voldoende gedaald, de reële natuurlijke rente is volgens de FED-specialist hierin veel te hoog. De arbeidsmarkt vertoont behoorlijk wat tekenen van afzwakking, al is het nog niet erg slecht gesteld met de arbeidsmarkt. De geldgroei is te laag in de ogen van de monetaristen en verdient wat aanzwengeling. Powell maakte zich ook duidelijk enige, geen grote, zorgen over de arbeidsmarkt. Tja, als de werkloosheid al oploopt bij 230.000 banengroei, dan is er vrijwel zeker een hogere werkloosheid in het verschiet. Al met al lijkt het erop dat de FED behind the curve is door niet te willen verrassen en door de republikeinen niet al te erg voor het hoofd te stoten. Een rentedaling in juli was beter geweest denk ik.

Vooralsnog lijkt de Amerikaanse economie nog het groeipad van 2 1/4% vast te kunnen houden, maar dan moet je dit niet te lang saboteren met een te hoge rente. Het risico voor de macro ligt aan de neerwaartse kant. Je ziet dit ook aan de relatief slechte performance van cyclicals. Dat dreigt dus nog even zo te blijven zonder extra hulp van FED en ECB. PBoC is nu al wel in help stand gegaan. BoJ werkt nog tegen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten