De verkiezingskoorts in de VS houdt velen in de ban. Kamala is ineens populair, maar uiteraard totaal verguisd door de republikeinen en sommige democraten vanwege haar falend immigratiebeleid. Impeachment roepen de republikeinen en tot voor kort steunden zes democraten dat ook, uit angst om niet herkozen te worden vanwege slap immigratiebeleid. Trump kan rekenen op een flinke berg stemmen, wat voor rare dingen hij ook uitkraamt. Zoals de commentaren zeggen: zijn bodem in de peilingen is hoog, maar het plafond van hoe veel stemmen hij kan krijgen is laag. ,Het is een cult en zijn aanhangers accepteren niet dat hij verliest nu God ervoor heeft gezorgd dat hij de aanslag overleefd heeft. Zorgen alom trouwens bij republikeinen die ook wel zien dat het te veel over de belangen van Trump gaat en te weinig over de belangen van anderen en vooral ook hoe kansloos project 2025 is, dat een soort theocratie van Amerika maakt, waarin volgens Trump de mensen niet meer hoeven te stemmen over vier jaar. God is OK tenslotte.
Ik zie een opleving uit de depressie van sommige democraten die de moed totaal hadden opgegeven van een overwinning van Biden. Dit kan de peilingen van het consumentenvertrouwen flink beïnvloeden. Die zijn nu uiterst negatief vanwege sombere verwachtingen dat de verkeerde president van Amerika wordt. Er wordt een torenhoge inflatie verwacht door velen, gemiddeld schiet de inflatieverwachting omhoog bij de peilingen van consumentenvertrouwen. Ondertussen gaat het overigens prima met de trend van de inflatie. Het moet nog wat lager van de FED, maar dat gaat lukken met lagere huurstijging zoals tamelijk waarschijnlijk is. De hogere transportkosten vanuit verre buitenlanden gaat helaas wel voor wat meer inflatie zorgen van de goederenprijzen. Extra importtarieven doen daar straks nog een schepje bovenop.
Er gaan steeds meer stemmen op dat de FED de rente nu al moet verlagen of in september met 0,5% vanwege de Sahm-rule. Dat is op het ogenblik de meest gezaghebbende regel over werkloosheid en recessie: bij 0,5% stijging vanaf dieptepunt (zoals nu gebeurd is), zit de VS in recessie. Het werkt iets preciezer, zodat de regel nu nog niet 100% kans geeft aan een recessie, maar wel een veel hogere kans dan normaal buiten een recessie. De regel wordt overigens iets gesaboteerd door het hoge aantal immigranten dat werk vindt, waardoor er toch groei mogelijk is, terwijl de werkloosheid toch oploopt. De FED is een echte gelover in de Sahm rule en zal dat vrijwel zeker meenemen in de toelichting waarom ze de rente in september gaan verlagen. US financial conditions werken de economische groei nu ook tegen, dus de FED moet de druk van Trump weerstaan en de rente voor de verkiezingen al verlagen (op straffe van ontslag na winst van Trump dus)..
We hebben nogal wat heftige koersreacties gezien op de verhalen bij de kwartaalresultaten. De winsten waren normaal boven verwachting, maar slechts 43% wist de omzetverwachtingen te verslaan (en dat bij 2,8% groei BNP in tweede kwartaal, boven de consensus van 2%). Een en ander betekent natuurlijk wel dat de marges meevallen. Dat moet uiteindelijk toch de winkel redden. Brian Gilmartin denkt dat het ook komt door de grote investeringsplannen van tech. Google gaat bijvoorbeeld van $32 miljard naar $48 miljard. Dat is een enorme aanslag op de cashflow, vooral de vrije cashflow. Als deze investeringen rendabel zijn dan is er niets aan de hand, maar als iedereen te wild aan het investeren is, dan is er een probleem met de verwachte te verdisconteren cashflows en dus de koersen..
Geen opmerkingen:
Een reactie posten