24 juli 2024

uit welke kokosboom is de beurs gevallen

Een stralende Kamala Harris is bepaalde uitdrukkingen populair aan het maken.  I eat no for breakfast. En, de uitdrukking van haar moeder: uit welke kokosboom ben je net gevallen. We komen van verschillende schepen, maar zitten allemaal op dezelfde boot.

De beurzen zitten wat in de min. Er moet wat over optimisme uit de markt lopen. Het macroplaatje is wat aan het verslechteren. Er is een onduidelijke rotatie gaande uit de magnificent seven naar small cap en niet al te cyclische waarde (financials, voeding etc.). Cyclische aandelen doen het niet goed. AKZO, altijd kans op zakken in de volksmond, deed die naam weer eer aan. De economische vooruitzichten vallen op het ogenblik wat tegen, vooral in China/ Japan en Europa. In de VS is er de economische push vanwege de verkiezingen, prima monetair gestuurd door Janet Yellen, de steunpilaar van het oude vrijhandelsdenken. Na de verkiezingen gaat dat natuurlijk teugvallen. Zonder schok van Trump of iets anders lijkt de VS toch nog wel op het oude groeipad sinds 2010 van 2 1/4% per jaar te blijven zitten (met wat meer steun van de FED en disinflatie). De FED (Williams, die hier veel over gepubliceerd heeft) denkt dat de natuurlijke reële korte rente niet veel is gestegen sinds corona. Ik hoop dat ze gelijk krijgen, want dan kan de korte rente flink dalen (meer dan nu is in geprijsd) en blijft de inflatie in de buurt van 2% (er niet veel boven). De FED is duidelijk meer bezorgd geworden over de werkloosheid en ziet de vastgoedmarkt verzwakken.

In China krijgt de oude garde de groei niet meer in het gareel. De plannen van het derde plenum werden als weinig ambitieus gezien en niet voldoende stimulering van de groei. Dat lijkt ook onmogelijk, want China kan de economie niet meer veel stimuleren met bouwen van vastgoed en financiering van infrastructuur met grondverkopen.

In Europa gaat het niet best met Duitsland en nu ook Frankrijk. Over het VK komt wat meer optimisme. Maar Europa staat zwak, met Duitslands onhandige energiepolitiek als symbool van hoe het niet moet. In Frankrijk willen de socialisten en RN de zo met zo veel moeite voor elkaar gekregen pensioenhervormingen terugdraaien. Erg slecht voor het geloof van de solvabiliteit van Frankrijk. . 

Er zijn behoorlijk wat waarschuwingen dat je de huidige dip niet al te snel moet gaan kopen. De trend van de winstherzieningen is aan het verslechteren, vooral ook bij tech. Ryan Detrick blijft optimistisch, al verlegt hij dat optimisme meer naa de gewone aandelen en small/ mid cap. Buitende magnificent seven vallen die winstherzieningen nog wel mee. Hij ziet nog steeds goede kansen voor aandelen komend jaar, maar even rust zou heel gezond zijn. Je weet maar nooit uit elke kokosboom de beurs gaat vallen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten