14 juli 2024

inflatiemeevaller helpt waarde meer dan tech

 Het mooie inflatienieuws wordt overschaduwd door de schandelijke aanslag op Trump. Het publiek heeft hem nu helemaal vrijgesproken van zijn misstappen na de verkiezingen. De kansen van Biden zijn nog verder geslonken. De iconische foto van Trump na de aanslag steekt schril af  bij de broosheid van Biden. Als Trump de verkiezingen niet zou winnen, dreigt een opstand groter dan wat er rond 6 januari 2021 gebeurde.

Het zieltogende consumentenvertrouwen is nog steeds een enorme domper voor Biden/Harris.  De consument verwacht een neergang van het reële inkomen. Economen verwachten juist een verbetering, nu de loonstijging weer duidelijk boven de inflatie ligt. En het vertrouwen van midden- en kleinbedrijf verbetert, gezien de stijging van de NFIB..

Het inflatienieuws in de VS viel erg mee (ik ben weer bevestigd in de goede analyses van Ellen Zentner) . Ook de onrustbarend stijgende trend van inflatie ex huur is omgebogen. Onmiddellijk is een veel hogere kans op een daling van de rente door de FED in september ingeprijsd plus nog een later dit jaar. De economie lijkt op een pad van ongeveer 2 1/4% te zitten, het pad na 2009.De werkloosheid gaat met behoorlijke kans verder oplopen, omdat door de hoge immigratie een groei van de werkgelegenheid van 230.000 nodig schijnt te zijn en dat lijkt niet meer het geval. Dat gaat verhalen over recessie opleveren (maar de groei kan dan nog steeds positief zijn). Dat risico is uitgebreid gesignaleerd door o.a. Powell en Daley. En reden genoeg voor tenminste twee renteverlagingen in 2024. Het bedrijfsleven zal bezuinigingen (=ontslagrondes)  aankondigen om de winstmarges te verbeteren (zo zien we bijvoorbeeld bij Unilever).

De lange rente daalde op de inflatiecijfers, maar dat hielp de peperdure tech (nog) niet. Alom vroeg men zich af of er een draai uit tech naar waarde en cyclisch op gang was gekomen. Er is weer meer hoop op herstel voor mid- en small cap.   

De eerste winstcijfers waren zoals bijna altijd beter dan de naar beneden geprate verwachting. De reactie daarop was wat negatiever dan ik verwacht had. Er wordt veel moois verwacht van de cijfers over het tweede kwartaal, terwijl de economische groei niet erg hoog, normaal, was. Per saldo kan door de weer Goldilocks inflatie en groei de beurs nog meer te duur worden, maar er zal best flink negatief gereageerd worden op de nodige winstcijfers. In deze fase van de presidentscyclus loopt de volatiliteit meestal duidelijk op, niet gunstig. Ik zie wel enige margeverbetering, wel gunstig.. 

In China valt de groei weer tegen, vooral de consument doet niet erg zijn best. alleen de export doet het goed. Deflatie. Negatieve groei van M1. Niet goed genoeg om het plenum te behagen dat de strategie voor de lange termijn moet goedkeuren. Dat betekent meer stimulering, vooral monetair. Heel veel stimulering wordt niet verwacht. De export moet de groei trekken en dat lokt protectionisme uit. ook in China streven ze meer naar binnenlandse groei en dat kan via protectionisme. De totale groei wordt dan wel lager. Er is een sprankje hoop voor de wereld; China is nu gedwongen om de investeringen minder in huizenbouw en meer in alternatieve energie te steken. Dat is de enige hoop dat het niet mis gaat met de klimaatdoelen. China kan het, het lijkt een goede strategie om de groei op peil te houden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten