Een week na mijn geuite zorgen over ASML kwam er al een tik in de koers. Niet zo zeer, omdat de resultaten zo slecht waren. Nee, die vielen ongeveer als verwacht mee. het uitzicht op meer dan 30 euro winst per aandeel in 2025 is nog steeds goed en daarna lijkt de honger naar chips nog niet gestild. Het kwam door uitlatingen dat de klem op bedrijven die technologie leveren aan China verder moet worden aangedraaid. dat ligt goed in een verkiezingsjaar. ASML zondigt met zijn grote leveringen aan China tegen de Amerikaanse mensheid. Ook andere tech bedrijven buiten de VS werden aan de schandpaal genageld.
Het is punt een en twee geworden op de verkiezingsagenda, de immigratie en de economische oorlog met China. Beide partijen zijn het eens over veel meer protectionisme en China- bashing. Over Rusland/ Oekraïne maken ze zich niet zo druk, zo lang ze geen NAVO-gebeid aanvallen en dat is niet erg waarschijnlijk, voorlopig althans. Na Oekraïne is het de beurt aan Kazachstan en dan zien we wel weer verder hoor je in de Amerikaanse politiek. Stop de oorlog in Oekraïne en geeft Poetin zijn zin, maar niet meer dan dat.
China zal echt menen dat Taiwan voor het grijpen ligt en dat dit handig is als ze geen chips meer kunnen maken en kopen. Enorm gevaarlijk voor ASML. Maar dan nog, er zullen chips gemaakt moeten worden, al is het op nieuwe plekken met uiteraard dan nieuwe machines om chips te maken.
Vreemd is dat Trump de grote begrotingstekorten kan bestrijden met lagere belastingen en de inflatie met flink hogere importtarieven. Immigranten moeten met miljoenen tegelijk de grens over worden gezet en dat zou dan de economische groei moeten helpen zonder extra inflatie. Allemaal niet zoals we het in de economielessen geleerd hebben. Maar net als bij de Brexit gaat het niet om economische groei. Want die is is goed onder Trump, een zekerheidje volgens de republikeinse kiezers.
Afijn, er is een groot geloof in sectorrotatie. dat is vaak niet erg goed voor beurzen, want lievelingen worden verkocht en men kijkt de kat even uit de boom om te zien of de oude losers echt wel aan het winnen zijn. Eerst wat kas maken. Het narratief verandert en dat zorgt voor onzekerheid. In een verkiezingsjaar is er na half juli even wat minder plezier op de beurzen te beleven volgens de seasonals. Maar zo lang er niet echt iets gebeurt, een schok, grote bezuinigingen, een erge geopolitieke schok, dan hoeft het nog niet fout te gaan met economische vooruitzichten en beurzen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten