21 juli 2024

J.D. en postliberaal Trumpisme

 J.D. Vance is een interessante keuze van (de zonen van) Trump als kandidaat vicepresident. Hij moet het Trumpisme nieuwe intellectuele onderbouwing geven. Met zijn opvoeding en vooral zijn boek heeft hij de basis gelegd voor een glanzende politieke carrière. Hij legt uit dat de deep state heel onrechtvaardig is voor veel witte deplorables. De wegkwijnende staalfabriek van Middletown staat symbool voor wat mis is met heartland Amerika. Weg zijn de goede banen voor de middenklasse en daar zijn de drugsproblemen. De doorsnee man en vrouw geven het op of worden alweer ontslagen vanwege verslaafd aan crystal meth. De zittende elite helpt de mensen niet en moet vervangen worden. Anderen hebben voor hun problemen gezorgd en nu zijn ze aangewezen op die vermaledijde voedselbonnen waarmee de democraten strooien. J.D. lukte het, mede dankzij zijn grootouders (en natuurlijk vooral ook omdat hij buitengewoon slim is), om zich te onttrekken aan de neergang van de witte middenklasse van Middletown. Via het leger kwam hij op Yale en zo bij de miljardairs zoals Peter Thiel en zo dus ook bij die door hem aanvankelijk zo verafschuwde elite, die overal de schuld van krijgt van de mensen die het steeds slechter hebben en daarom iets anders willen, iets dat Trump in overvloed te bieden heeft. 

J.D. noemt zich een postliberaal. Dark Enlightenment met als held bijvoorbeeld Deneen. Drain the swamp. Amerika moet bestuurd worden zoals een bedrijf, via een krachtige leider. Weg met globalisering en internationale samenwerking. Immigratie stoppen zodat ook de witte Amerikaan niet weggeconcurreerd wordt met een laag loon. Oude normen en waarden moeten weer de boventoon voeren. Meer gemeenschapszin (onbetwist goed natuurlijk, maar ik hoor het partijen als BBB sympathieker formuleren). Luisteren naar de dominee en pastoor en je niet bemoeien met buitenlandse oorlogen. Je moet zo min mogelijk afhankelijk zijn van het buitenland. Meer protectionisme dus, geen hulp aan Oekraïne van betekenis, weg met woke dingen als transgenders [wat hebben die toch verkeerd gedaan, het zijn toch geen misdadigers, ze zijn ook nog eens niet talrijk genoeg om de economie en gezinsleven flink te beïnvloeden] en de extreem linkse hobby's. Neerkijken op die luie uitkeringstrekkers en hard werken, zoals het conservatieve protestantisme leert.  Om duistere redenen wordt climate change ontkend door een groot deel van de rechtse kiezers. Veel geld verdienen aan fossiele brandstoffen moet de problemen van Amerika oplossen via belastingverlagingen. Besparen op onderwijs (opheffen ministerie van onderwijs), gezondheidszorg (en de gemiddelde Amerikaan leeft nu al zo'n vier jaar korter dan de West-Europeaan).  Het klinkt aantrekkelijk voor de boze kiezer, maar of ze dan zo veel beter af zijn... De elite van de tech miljardairs heeft het voor het zeggen en straks nog meer (Elon Musk investeert niet voor niets $ 45 miljoen per maand in de verkiezingscampagne van Trump).Het creëren van prikkels voor het bedrijfsleven, deregulering zijn natuurlijk wel positieve zaken, die republikeinen meestal beter voor elkaar krijgen dan democraten..

De democraten stellen hier nog steeds niet een goed alternatief tegenover. Biden moet elke dag zeggen dat hij nog in de race is en steeds meer getrouwen vallen hem af. Zijn economisch beleid is echter bijzonder succesvol geweest. Meer dan onder Trump was de economische groei van Amerika hoger dan in de rest van het Westen (maar de belastingverlagingen van Trump waren een enorm succes voor zijn aanhangers, echt leidend tot meer inkomen) . Er is vaart gemaakt met repareren van infrastructuur en nieuwe technologie, herstel van de industriële infrastructuur. Winsten groeiden, records voor beurzen, de werkloosheid laag en inflatie is gedaald. Voor minder inflatie moet je op Harris stemmen, niet Trump aldus de overgrote meerderheid van economen en zichtbaar in de obligatiekoersen wanneer Trump nog duidelijker lijkt te gaan winnen. Amerika dreigt een theocratie te worden onder Project @025 onder leiding van ayatollah Trump en J.D.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten