Beurzen zijn nog steeds vriendelijk gestemd, al is het maar een zeer beperkt deel van het aantal aandelen dat mooi omhoog marcheert. De magnificent seven in de VS is bijna 50% omhoog en de rest van de S&P500 een tamelijk schamele 7,5% om maar te zwijgen van de kleinere aandelen in de Russell2000 index die helemaal niet omhoog zijn dit jaar tot nu toe. Dat gebrek aan breedte is zorgelijk, net als het ongekend extreem najagen van momentum en short volatility (tot het Minsky moment van volmageddon plotseling aanbreekt). Tot nog toe is het op de beurzen een iets beter dan normaal jaar voor een verkiezingsjaar in de VS. De zomers zijn dan meestal niet zo slecht voor aandelen als gemiddeld. Zo ergens rond september breekt er vaak wat ongerustheid uit of de verkeerde als president gekozen zal worden van de VS. Meestal is dit eigenlijk niet zo belangrijk voor de beurs. Zelfs met een wegkwijnende Biden tegenover wilde inflatiemaker Trump, veroordeeld en al met het geweten van een straatkat volgens Biden, lijkt het de beurzen nauwelijks te interesseren. Trump meer kans is vaak rente wat omhoog (want inflatie omhoog door protectionistische maatregelen) en daardoor ook dollar iets omhoog.
Biden geeft opnieuw aan door te gaan met zijn campagne om nogmaals president te worden. Eigenlijk niet zo verrassend, want dat vertelt hij al een jaar met verve. Alleen als de Almachtige hem op een ander denkbeeld zet, gaat hij opgeven. Dat zal denk ik niet de Almachtige zijn, maar Obama. Als die zegt dat Harris het moet gaan doen om nog enige kans op het presidentschap te hebben, zal Biden moeten buigen.
In Nederland zie je dat het gedaan is met de mildheid van Wilders. Milders is weer Wilders. Een vos verliest niet zijn streken. De door hem uitgekozen eerste minister noemde hij slappe hap omdat hij zijn lievelingetje Agema niet beschermde bij aanvallen op haar roekeloze en vervelende getwitter over hoofddoekjes met bijbehorende huilende kamerleden. In de peilingen gaat het hard bergaf met de steun voor het extreem rechtse kabinet, vooral bij de minder extreme partijen, maar ook de PVV van Wilders daalt plotseling in populariteit na een enorme stijging in populariteit door al dat gedoe van Wilders c.s. over het nieuwe kabinet met al die controversiële en onbekwame ministers van de PVV. Allemaal onbelangrijk voor de Nederlandse beurs. De Franse beurs daarentegen is veel meer van slag door de opkomst van RN.
In de VS lijkt de economische groei haast niet van het pad van 2 1/4 % per jaar te krijgen. Weinig wolkjes aan de lucht zo lang de groei van de werkgelegenheid goed is en de credit spreads laag en de inflatie in neerwaartse trend. . Maar er komen nu toch wat wolkjes. De economic suprise index is toch wel erg aan het dalen en staat op het laagste niveau in acht jaar. De werkloosheid is langzaam op aan het lopen en de stijging begint akelig dicht in de buurt te komen bij niveaus die vroeger altijd een recessie betekenden. Gelukkig reageert de groei van de VS veel minder sterk negatief op stijging van de werkloosheid als vroeger. Maar toch (Sahm rule etc. doemverhalen over stijgende werkloosheid). De ISM diensten was een erg negatieve verrassing en wijst op afzwakking van de groei. De werkgelegenheid bij truckers neemt nu af en dit was bijna altijd een slecht teken voor de Amerikaanse economie. De Amerikaanse economie lijkt nu minder te groeien dan volgens de verwachtingen van de FED. Daarom ligt een renteverlaging in september voor de hand als de inflatiecijfers niet al te slecht zijn.
In cryptoland begint men te vrezen dat goud het de komende jaar beter gaat doen dan bitcoin. Recente zwakte toegeschreven aan het op de markt komen van verloren gewaande cryptomunten via mt Gox. Een stokkende instroom in ETF-en vanwege babyboomers die maar niet overstag gaan om zich vol te laden met bitcoins, ook al lonkt de toekomst van bitcoins op 100 miljoen miljard dollar ongeveer. De gemiddelde etf-bezitter zit op verlies en dat helpt de instroom niet. er was overoptimisme vanwege de ETF-en en er was conversie naar de simpelere ETF-en, maar dat is misschien een nadeel vanwege minder transacties in bitcoin en minder innovatie volgens Jim Bianco die er uitgebreid over twitterde. Je weet het nooit met bitcoins, de afelopen jaren ging het plotseling vaak veel meer dan verwacht omhoog. Maar dat kan niet altijd zo doorgaan, zo zei bijvoorbeeld Thiel (van Paypal en Palantir o.a.), die zei dat het grote geld verdiend was met bitcoin.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten