8 augustus 2024

capitulatie lijkt niet compleet op neerwaartse bijstellingen voor macro

 De eerste klap is gevallen op de beurzen. Op vrijdag ging het plots fors naar beneden. vooral de yen carry kreeg de schuld en heel het weekend ging men dat nog eens flink aandrukken, het was immers vreselijk. Op maandag dan de verdere daling in vooral Japan. Het Plunge Protection Team kwam in actie. de Bank of Japan zei dat ze toch niet zulke verschrikkelijke ellendelingen waren en de rente niet zouden verhogen als de markten instabiel zouden zijn/ blijven. Allicht niet, want dan gaat de rente te veel omhoog voor de baas, de regering van Japan en ook met de enorme belangen in Japanse bedrijven van de Bank of Japan (zo enorm winstgevend op het ogenblik) gaat het dan problematisch. Maar het kwaad was aangericht met die ene vreselijke renteverhoging van 0,25%, toch ontzettend veel meer dan ze in Japan de afgelopen decennia gewend waren geraakt. 0% rente met lichte deflatie (nu even niet, maar met wat geduld komt het terug) is tenslotte prima volgens mevrouw Watanabe.

Toch denk ik dat de capitulatie nog niet volledig was. In de VS is men de beurs toch tegen een wat ander licht aan het houden, want men (inclusief gezaghebbende goeroes) ziet ineens meer kans op een recessie. De particulier is echt onzeker geworden. Is er nu al een recessie aan het beginnen, of komt die binnen zes maanden of binnen een jaar? Dan moet je voorzichtiger worden. Niet meer zo hopen op dat herstel van de winsten van technologie na het moeilijke eerste half jaar, dat weggewuifd is door uitermate zonnige vooruitzichten voor de rest van 2024 en vooral 2025. De analisten zijn net gewone particulieren en snijden daarom maar eens wat meer in hun winstvoorspellingen voor de rest van 2024 en 2025. De winsten in het tweede kwartaal waren best goed, eindelijk weer iets beter dan vorig jaar gemiddeld. Zelfs in Europa viel het mee en waren er meer bedrijven die de vooruitzichten naar boven bijstelden dan naar beneden. Maar als er toch een recessie komt, dan kunnen die vooruitzichten in de vuilnisbak, af te doen als kansloze pretpakketten.  

Vooralsnog is het onduidelijk wanneer er een recessie komt in de VS. Het gaat nog te goed met de dienstensector en de credit spreads zijn nog te laag voor nu al een recessie. Het zou me verbazen als die binnen zes maanden komt, maar een start ergens in 2025 geef ik toch wel 50% kans of iets meer. Dat hoeft geen erge recessie te worden en de centrale banken staan al in de startblokken om de rente flink te verlagen. De 1 jaar inflatieswap zet nieuwe dieptepunten in de VS. Men moet toch fiscaal iets doen voor de middenklasse, al zal dat niet al te uitbundig worden in het eerste jaar na de verkiezingen (vergelijk Labour in het VK). . . 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten