21 augustus 2024

kameraad Kamala kan nog gemakkelijk de verkiezingen verliezen

 Een stralende Kamala Harris is nog steeds bezig met een onverwacht grote opmars in de polls, terwijl de winst van Trump twee maanden geleden nog een done deal leek (zo duidelijk dat aan Project 2025 gewerkt kon worden om een theocrtie in te voeren). Ze is echter nog steeds niet op hetzelfde niveau van stemmen waarmee Biden in 2020 won. Ze lijkt 3% meer stemmen te gaan krijgen dan Trump en dat is minder dan de 3,5% die nodig schijnt te zijn in het systeem van kiesmannen die de president kiezen. 

Nu gaat alles nog crescendo, maar er dreigt het gevaar voor een implosie voor Kamala Harris. Trump kan zo maar iets vinden dat echt aanslaat bij kiezers en Kamala kan op eigen kracht iets onvergeeflijks doen in de ogen van kiezers. Dat hoeft niet te gebeuren, maar zoiets gebeurt behoorlijk vaak bij verkiezingen in de VS.

Harris staat behoorlijk achter bij de blauwe boorden, vooral bij witte blauwe boorden. Er kleeft de smet van ultra links aan Harris vanuit haar achtergrond uit Californië. Clinton won de verkiezingen met de vraag: bent u beter af dan vier jaar geleden? Nee, dus en de met overmacht gekozen Bush senior verloor de herverkiezing smadelijk. Dat is nu ook het probleem. Door de hoge inflatie voelt de kiezer zich slechter af dan onder Trump. Zijn belastingverlagingen zorgden voor een flinke stijging van het reële inkomen, terwijl Biden persoonlijk via geld te verkwisten op ongekende schaal voor torenhoge inflatie heeft gezorgd. Onder Trump natuurlijk niet gebeurd, dan zouden er geen problemen met de supply chain zijn geweest (wie weet wel, maar waarom zou Trump dat niet op wonderbaarlijke wijze hebben opgelost; als hij zou zeggen dat inflatie moet dalen, dan gebeurt dat, want Trump kreeg alles voor elkaar wat hij beloofde (in de ogen van zijn aanhangers)). De overheidsfinanciën zijn uit de hand gelopen en onder Trump is er meer kans dat dit enigszins wordt rechtgezet dan onder Harris. Minder verspilling aan alternatieve energie, subsidie elektrische auto's, meer goedkope olie en benzine en lagere inkomstenbelasting. Deregulering (erg zwak punt voor democraten). Meer steun aan Israël dat zo gekweld wordt door Iran en andere schurkenstaten.

Dat gehamer op het in gevaar brengen van de democratie door Trump pakt tot nog toe averechts uit. Het is Trump die veroordeeld wordt door dubieuze gerechtelijke procedures van democraten die een democratische verkiezing van Trump op ontoelaatbare wijze (in de ogen van zijn aanhangers) schandalig aan het belemmeren zijn. 

Bidenomics was internationaal vergeleken erg succesvol, want alleen de VS zagen het oude groeitempo van voor de pandemie terug, maar de kiezers zien alleen maar hoge inflatie, uit de hand lopende tekorten van de overheid en onbetaalbare huizen en veel te veel gevaarlijke immigranten die hun banen willen inpikken.

Nee, Harris kan nog gemakkelijk verslagen worden. 

In Europa hebben we gezien dat rechtse populisten ook kunnen verliezen. Labour won in het VK en RN  verloor in Frankrijk. Wilders kreeg veel minder dan verwacht steun bij de Europese verkiezingen in Nederland en Vlaams Belang werd niet het grootste in België. 

In Nederland denkt men dat de PVV snel de regering ten val zal brengen. Maar dat lijkt niet zo'n vaart te lopen. De PVV houdt zich keurig aan het verkiezingsprogramma van de VVD, gaat niet populistisch veel met geld strooien. In het kabinet houden de ministers elkaar de handen boven het hoofd. Mevrouw Faber van de fascistische omvolkingstheorie is een kanjer volgens Wilders en een lieve vrouw volgens haar medeministers. Het zit haar mee: de immigratie naar Europa is dit jaar een stuk minder. Verder hoeft ze alleen maar aardig te doen tegen haar ambtenaren. Nee, het kabinet met de PVV zou best wel eens lang kunnen blijven zitten. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten