16 januari 2010

Consumptie/ BNP omhoog door stijging medische kosten in VS


Het blog Marginal Revolution (http://www.leftbusinessobserver.com/Consumption.html) had een aardig artikel dat uitlegt waarom consumptie/BNP in de VS is gestegen (en deels ook waarom het zo hoog is). De stijging van de consumptie als deel van het BNP loopt parallel met de stijging van de medische kosten als deel van het BNP. De VS doet dit heel inefficiënt: de kosten liggen 40-50% hoger dan in West Europa of Canada, maar toch scoort de VS slechter op statistieken als leeftijdsverwachting.
Die buitengewone stijging van de medische kosten wordt voor een belangrijk deel gesubsidieerd door een deel van het bedrijfsleven (dat vaak vergeleken met Europa te dure (vergeleken met wat het biedt) ziektekostenverzekeringen moet betalen), met soms dramatische gevolgen voor de concurrentiekracht (GM/ Chrysler!).
De grafiek maakt plausibel dat consumptie/BNP vermoedelijk niet zo erg is veroorzaakt door te wild consumeren van duurzame consumptiegoederen als gedacht. Erger is dat door de vergrijzing medische kosten verder op moeten lopen en daardoor consumptie/BNP haast niet terug te dringen is met alle gevolgen van dien voor investeringen en overheidstekorten. Vooral voor landen met een nog veel slechtere demografie dan de VS zoals Japan, Italië en Duitsland is dit zeer zorgelijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten