20 januari 2010

Tea party tijdgeest rukt op in VS


De Tea party was het verzet in de VS tegen te hoge theeprijzen, waaruit de Amerikaanse onafhankelijkheiddstijd ontstond.
De belastinghaters (de reden voor de te dure thee) zjn talrijk en aggressief in de VS.
In polls vind je dat Amerikanen het vertrouwen in de overheid hebben opgezegd. Democraten zijn niet populair en republikijnen nog veel minder. Tea party kandidaten en onafhankelijke kandidaten kunnnen democraten en republikijnen makkelijk verslaan.
(http://www.nytimes.com/2010/01/05/opinion/05brooks.html?em)
Republikijnen zullen de tea party aanhangers (meest populair onder onafhankelijken) inlijven.
De onverwachte verovering van de republikijnen van de senaatszetel van Ted Kennedy in Massachusetts (een staat die bijna altijd democratisch stemt) verzwakt de positie van de democraten enorm. De hervorming van het gezondheidsstelsel wankelt en kan nu niet meer ongewijzijgd doorgaan. Er zijn veel meer concessies aan de repubilijnen nodig.
In de polls van de wedkantoren duikelden de kansen op de kansen van de democraten op een meerderheid in het cngres en de senaat.

Als je het zo bekijkt is Obama nog vrij populair met ongeveer 51% aanhang.
De tijdgeest is in beweging in alle kanten.
Extremisme is ook op aan het komen in VS. Ook isolationisme. Er zijn nog steeds heel veel Amerikanen die het niet kunnen verkroppen een zwarte president te hebben. Het afgelopen jaar zijn vijf aanslagen op Obama verijdeld. De Ku Klux Klan is er vast van overtuigd dat ze binnenkort slagen.

De democraten hebben een dooi van de tijdgeest nodig via een jaar lang hoge economische groei. Of die groei op tijd als hoog word ervaren voor de verkiezingen later dit jaar is zeer de vraag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten