3 januari 2010

Sky's the limit

Na de treurnis van Krugman leek het me goed een meer opwekkende column te maken. Het hoofdartikel van de Barron's Sky's the Limit deze week behandelt de opkomst van cloud computing. Als non techneut kan ik moeilijk omschrijven wat het precies inhoudt, maar het is het fenomeen dat men steeds meer rechtstreeks software op het internet gebruikt en ook rechtstreeks data op het internet opslaat in plaats van in eigen softwaresystemen. Het bedrijf Salesforce is leidend op dit terrein (een geweldig verhaal voor de lange termijn voor dit bedrijf maar op 125 keer de winst is dit vermoedelijk al enisgzins ingeprijsd. Overigens als het cloud computing verhaal echt zo sterk is als Barron's suggereert kan Salesforce toch nog koopwaardig zijn voor de beleger op lange termijn). Het is ook gunstig voor Google, Apple en Cisco, maar potentieel enigszins desastreus voor software applicatiebedrijven als Oracle en SAP.
Cloud computing gaat de toepassing van software enorm veel goedkoper maken. In ons boek stellen we dat vanaf 2003 de gunstige langdurige derde fase van de productiviteitsstijging van de ICT Revolutie is gestart en cloud computing is een nieuwe krachtige aanwijzing dat we in die derde fase zitten.

N.B. Cloud computing maakte bijvoorbeeld mogelijk dat een non techneut als ik die terugschrok voor het maken van een website via de softwarehulp van Google veel eenvoudiger dan gedacht dit blog kon neerzetten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten