1 januari 2010

Gelukkig 2010: leading indicators voor groei werkgelegenheid VS verbeteren sterk

De nieuwe aanvragen voor een werkgelegenheidsuitkering zijn de vorige week opnieuw fors gedaald. Ze zijn nu eindelijk op een niveau aangekomen dat groei van de werkgelegenheid is te verwachten. Dat moet ook, want de ISM cijfers voor werkgelegenheid geven dat al twee maanden aan en in het verleden duurde het nooit langer dan twee maaanden voor de werkgelegenheid inderdaad ging groeien. Een andere zeer belangrijke leading indicator voor de groei van de werkgelegenheid is de groei van het aantal uitzendkrachten. Die is onverwacht (nou ja, wie de koers van Randstad volgt zal wel niet van zijn stoel rollen) snel omhoog aan het vliegen.
Kortom de werkegelegenheidsgroei in de VS hoort vanaf januari 2010 positief te zijn.
Werkgelegenheidsgroei is zeer belangrijk om het economisch herstel degelijker (sustainable) te maken. Als de werkloosheid daalt, gaat men vrijwel nooit méér sparen en is er weinig gevaar dat door deleveraging (ontschulding) de consumptie te veel geremd wordt. De wet van Okun geeft al aan hoe belangrijk afname van de werkloosheid is: de economische groei in de VS is volgens de wet van Okun 3% - 2* de afname van de werkloosheid. Dus als de werkloosheid in 2010 1% afneemt zit men al snel op 5% groei.

1 opmerking:

  1. vanmiddag is het zo ver...... spannend! wordt het toch de 316k die op zero hedge werd genoemd? of een dikke teleurstelling met een -150k.....

    BeantwoordenVerwijderen