3 februari 2013

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

De beurs kon verder stijgen op veelal goed economisch nieuws en minder zorgen over Europa.Het thema The Great Rotation (uit vastrentend naar aandelen, of beter, uit cash naar aandelen en riskantere credits) kreeg meer aanhangers.

De werkgelegenheid in de VS was redelijk, de werkloosheid steeg iets, maar dat ligt waarschijnlijk aan de fluctaties van het Household Survey. De beroepsbevolking groeit in de VS en de participatiegraad bleef constant op een lage 63.6.
De groei van het BNP van de VS in het vierde kwartaal viel bitter tegen, -0,1% op negatieve bijdrage voorraden, netto export en, dat was de echte tegenvaller, 22% dalende defensieuitgaven. De bulls legden dit cijfer naast zich neer, voorraden gaan wel weer groeien en defensie komt wel weer goed (niet waarschijnlijk, door de sequestration van kaasschaafmethode uitgaven gaan ook defensieuitgaven achteruit; het plaatje van Strategas laat zien dat men pas de afgelopen week in sequestration ging geloven)

 en met de netto export gaat het beter als men zo veel gas en olie gaat produceren. Consumptie was sterk en vaste investeringen ook, d.w.z. met de finale binnenlandse vraag zat het wel snor.
De huizenprijzen stegen verder en de bouw trok weer wat aan in de VS. Initial claims voor werkloosheid stegen 38.000 na de nodige weken van grote daling.
De indexen voor consumentenvertrouwen gaven een zeer wisselend beeld van fors aantrekkend tot fors dalend (vooral op de vraag of de beschikbare inkomens naar verwachting zouden stijgen in januari). Beschikbare inkomens stegen overigens in december zeer fors op extra dividenduitkeringen en vervroegde bonusuitkeringen (uit angst voor hogere belastingen; dit betekent een forse daling in januari)

De ISM viel mee met een stijging van 50,7 naar 53,1 met o.a. betere nieuwe orders. De PMI's van Japan, Europa (met name Duitsland) vielen mee, die van Frankrijk en China iets tegen. De Chinese cijfers kregen na analyse toch een voldoende, het herstel in China zet door. Gemiddeld stegen de PMI's in de wereld. Frankrijk is wel
 een beetje een zorgenkind aan het worden.

In Duitsland daalden de retail sales met 1,7%, een tegenvaller.
De Eurocrisis is nog niet voorbij, in Italië moest hun oudste bank Monte Paschi gesteund worden en in Nederland de SNS-bank genationaliseerd worden. De slechte schulden groeien nog steeds en de economie krimpt nog even, dus de last wordt groter.
 Maar Duitsland geeft aan dat Spanje en Portugal op de goede weg zijn, geen haast hoeven te maken met reductie van hun tekorten en Italië krijgt een schouderklopje vanwege de grote tekortreductie.
Sommige banken betaalden iets terug van hun LTRO-gelden, waardoor de balans van de ECB kromp. Daar de andere centrale banken hun balans laten groeien en hun valuta proberen waardeloos te maken, steeg de euro van de weersomstuit dwars door de barrière 1,355 heen naar tomeloze nieuwe hoogten zo lang de risk on periode lijkt te duren, daarmee de pijn van Frankrijk en Italië vergrotend.

1 opmerking: