24 februari 2013

bijna overstroming op boerderij Murwillumbah

Terug op de boerderij na enkele zeer zonnige dagen in Tamworth was het waterpeil door al die regenbuien rond Murwilumbah flink gestegen. Iets zuidelijker hadden de slagregens overigens heel wat meer toegeslagen. 80 Km zuidelijker in Ballina konden we op onze terugreis geen koffie meer drinken, de wegen waren afegesloten vanwege de wateroverlast. De dag erna werd een flink stuk van de Pacific Highway afgesloten.
Voor de regenbuien was de stony creek die over het land van de boerderij stroomt meer als dit
Een paar dagen verschil.
De cycloon die vanuit Queensland overwaaide naar New South Wales zorgde voor lage temperaturen. 22 graden maximum en dat is genoeg om de open haard aan te steken (je had natuurlijk ook iets warmers dan alleen een T-shirt aan kunnen doen). Het haardvuur was overigens vooral om het vocht te verdrijven.  De was kan dan haast niet drogen.

Ik was juist het boek Moesson van Robert Kaplan uit aan het lezen. Dat tartte het lot kennelijk. Kaplan denkt dat de Indische Oceaan de wereld van de 21ste eeuw gaat domineren, zoals Europa dat deed in de 20ste eeuw. Het is een interessant boek dat in vogevlucht de geschiedenis van heel wat landen rond de Indische Oceaan de revu laat passeren en uitlegt waarom de politiek zo welvaart in de weg staat in de meeste landen ex India, Oman en Indonesi"e. Het treurige verhaal van al die mislukte saten zoals Somali"e, Pakistan, Bangadesh, Birma, Sri Lanka met al hun vertrapte minderheden.
De Nederlanders komen er slecht af bij de geschiedschrijvig, zij waren het meest verschrikkelijk uitscot, veel erger dan de engelsen of Amerikanen. Hier waren twee redenen voor: de Nederlanders waren eerder en toen had je weinig kans heelhuids terug te keren vanuit Indi"e, terwijl Engelsen en Amerikane dat wel mochten verwachten. De tweede reden was dat Nederlanders voor het gewin van aandeelhouders werkten en dat brengt het slechtste boven volgens Kaplan (en enigszins ook Geert Mak, die hij citeert).Geen opmerkingen:

Een reactie posten