8 februari 2013

Sequestration: de poison pill staat klaar per 1 maart

Ik sta helemaal perplex hoe luchtig men doet over de sequestration van de overheidsuitgaven in Amerika. In de zomer van 2011 heeft Obama toegestemd in een wet die er geforceerd voor moet zorgen dat de komende tien jaar voor $ 1000 miljard bezuinigingen worden gevonden om het begrotingstekort nog enigszins binnen de perken te houden. Als die bezuinigingen niet gevonden worden dan treedt sequestration in werking: er gaat gewoon een bedrag af van een hele reeks overheidsuitgaven. De nodige zaken worden niet geraakt, maar als een categorie wel geraakt wordt dan zijn de rapen gaar, daar wordt dan extreem in bezuinigd.
Op 1 maart moet er voor $ 85 miljard bezuinigd worden en als er niet een plan ligt, dan wordt een flink deel van de overheid geamputeerd, kreupel. Er zal dan een opstand komen tegen de wrede bezuinigingen. De democraten hopen dat de republikeinen nog een keer nederig hun verkiezingsnederlaag zullen accepteren en met een redelijk voorstel zullen komen.
Paul Ryan heeft gezegd dat de sequestration een probleem van de president is, die wilde in 2011 zo graag die wet  (want als beloning werd de debt ceiling verhoogd tot een bedrag dat voor de verkiezingen niet geraakt zou worden). De president moet maar met een goed voorstel komen met hervormingen waarbij de troetelkindjes van de democraten eens flink klappen krijgen via gedurfde bezuinigingen. De democraten vinden dit geen geweldig goed plan en weten geen oplossing te vinden.
 Om de een of andere reden denkt iedereen dat rond 1 maart een soort deus ex machina neerdaalt op het kapitool en het probleem weg is.
Economen geven toe dat ze sequestration niet verwerkt hebben in hun groeivoorspellingen. Het is immers onduidelijk hoe groot de ravage zal zijn en hoe lang het gaat duren (niet lang, dat is duidelijk gezien de herrie die een en ander zal veroorzaken)
Hierboven de inschatting van Goldman Sachs vorige maand.

Dus de democraten proberen wanhopig de belastingen te verhogen en de republikeinen zeggen: no more new taxes. Oliewinsten niet wegbelasten, geen Buffett tax, corporate jets worden niet extra belast. Republikeinen willen niet dat de krenten uit de belastingverhogingspap worden gehaald, maar dat er een geheel omvattend hervormingsplan voor belastingen komt. Geen bezuinigingen à la de SP met steeds hogere overheidsuitgaven gecompenseerd met steeds hogere belastingen. En die Grand Bargain moet voor 1 maart geregeld zijn, terwijl republikeinen en democraten het nog in niets met elkaar eens zijn.

 Nee, die sequester wordt geen probleem roept iedereen. Ik denk dat dat geherrie om het sequester een heel gedoe gaat worden, een domper voor de groei in de VS in het tweede en derde kwartaal. Geen recessie, maar de 3,5% die ik in gedachten had voor Q3 kan ik beter maar in de prullenbak gooien en vervangen door iets van 2%. In het vierde kwartaal moet dan de victorie voor de bulls komen.Geen opmerkingen:

Een reactie posten