3 juli 2016

samenvatting financieel economisch nieuws van de afelopen week

Brexit beheerst nog steeds het politieke nieuws. De politieke ramp in het VK lijkt compleet. Massieve politieke schade bij naar verwachting niet al te grote economische schade. geen recessies. Centrale banken moeten van de kapitaalmarkten verruimen en de plannen voor renteverhoging voor jaren in de ijskast zetten.
Het pond stabiliseerde op een flink lager niveau. De dollar werd niet al te veel sterker tegen de euro. De Chinese yuan verzwakte tegen de dollar, maar nog niet te veel voor paniek in Azië.
Britse staatsleningen verloren hun AAA rating, maar dit deerde de rente niet en de beurzen ook niet.

De Engelse beurs was in locale valuta de topperformer. De rentes op staatsleningen zetten in vele landen inclusief het VK en de VS nieuwe all time lows, nooit eerder vertoond in de afgelopen vijfduizend jaar dat er cijfers over rente bekend zijn. De tienjaarsrente werd af en toe negatief in Nederland. Het scenario van Secular Stagnation lijkt daarmee voor meer dan 100% verdisconteerd. Het opslaan van bankbiljetten kan haast niet meer uitblijven.
Brexit en het verhaal van Bullard over nog jaren niet veranderende rentes brachten de rente meer omlaag dan het economisch nieuws kon verklaren. daarom vatte de aandelenmarkt deze keer rentedaling positief op. Negatieve rentes zijn een ramp voor de financiële sector en de economie, maar nu even niet denkt de beurs.

De olieprijs ging omhoog, die van metalen nog meer maar agrarische prijzen daalden.
Door brexit kwamen de meeste brokers door met verlaging van de groeiverwachtingen voor het VK, Europa en Japan. Door de beursstijging van de afgelopen week is men aan het twijfelen geslagen: de bijstellingen leken te groot.

Het economisch nieuws vanuit de VS was zeer meevallend. De ISM steeg meer dan verwacht naar 53,2 en de leading indicators van het survey stegen nog harder (nieuwe orders, supplier deliveries).
Personal spending was +0,4%, de maand ervoor 1,1% (maand op maand, niet geannualiseerd). Persoonlijk inkomen slechts +0,2% en +0,5%, zodat de plotselinge stijging van de spaarquote die voor zwakte in het eerste kwartaal zorgde, weer normaal lijkt. de groei van het BNP in het eerste kwartaal werd opwaarts herzien van 0,8% naar 1,1% (wel geannualiseerd). Hierdoor steeg de consensus verwachte groei voor het tweede kwartaal in de VS.  Investeringen in de bouw vielen iets tegen omdat de overheid er flink de rem op zette. De stijgende trend voor huizen en commercieel vastgoed zet onverdroten voort.
Het consumentenvertrouwen schoot omhoog van 92,4 naar 98, veel meer dan verwacht (voor brexit gemeten).

In de eurozone werd de inflatie op jaarbasis weer licht positief. Sterke PMI's voor Duitsland en Italië. Ook enige stijging in het VK.
Rajoy won de verkiezingen in Spanje, maar kan nog steeds geen meerderheidskabinet maken.
In Oostenrijk moeten de presidentsverkiezingen over, zodat de rechtsradicale FPÖ kandidaat alsnog kan winnen.
In Turkije was er weer een vreselijke aanslag, maar dit had geen invloed op de westerse beurzen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten