3 juli 2016

aandelenbeleggers dolblij met Brexit

Vooraf dacht ik dat BRexit voor de beurzen een non event zou worden. toen het toch gebeurde werd is negatiever. De politieke schade was groter dan ik dacht. In het VK is een politiek vacuüm ontstaan. De meeste parlementsleden waren tegen brexit maar moeten nu de brexit gaan uitvoeren. Cameron stapt ooit op, Johnson werd te zwart gemaakt om hem op te volgen (tot blijdschap van de beurzen) en Corbyn heeft niet langer de steun van het overgrote deel van Labour parlementsleden.
De 'leave'  campagne bleek geen enkel plan te hebben en moest enkele onware leuzen intrekken.
Zelfs zo ongeveer het hoofdpunt van het stoppen van vrij menselijk verkeer in de eurozone lijkt bij nader inzien niet erg haalbaar.
De positie van Londen als financieel centrum is enigszins in gevaar, er is meer voorzichtigheid bij o.a. aankoop van onroerend goed. Buitenlandse investeerders zijn onzekerder, lijken investeringen uit te stellen.
In Europa is men aan het kibbelen of men het VK zacht moet aanpakken om de handelsbetrekkingen te redden of juist keihard zoals Juncker wil om andere landen van idiote exitplannen te weerhouden. Tot op heden zijn er geen concrete voorstellen voor referenda hierover en dat zou nog wel even zo blijven. Europa wil dat het VK ooit artikel 50 in werking gaat zetten, iets hoogst onprettigs voor het VK. Onprettig genoeg om alsnog het verdrag van Lssabon niet te erkennen.
Trump kon in de polls nauwelijks oprukken via brexit, hij is de blutte miljardair. Hillary heeft de nodige problemen, maar de beurs houdt moed: zij wordt het en dat is goed voor de beurs (ex farmacie). Infrastructuuraandelen hebben wind mee.

Er is heel wat afgeschreven over de tijdgeest en het signaal dat brexit hiervoor geeft: de boze kiezer pikt het niet meer, het moet afgelopen zijn met globalisatie, met betutteling van de gevestigde belangen. Weg met de experts! Het platteland wel die stedelingen mores leren. Stop urbanisatie! Stop ongelijkheid van inkomens! Overheid verhoog de uitkeringen, verhoog de belastingen voor het bedrijfsleven! De oude kiezer regeert en wil zorg en aow.   Met opstanden van jongeren gegarandeerd. De generatiekloof zal voor rampspoed gaan zorgen. Genoeg voor een bear market in de komende veertig jaar zou je zeggen.
(tabel + grafiek van Doug Short http://www.advisorperspectives.com/dshort/updates/World-Market-Snapshot )


De post Brexit week was enorm goed voor de beurzen zelfs inclusief de zeer zwakke maandag. Vooral het VK blonk uit. Het zwakke pond is zeer goed voor het VK en slecht voor Duitsland dat daarom kennelijk niet goed mee kon komen in de brexithausse.

Als je het pond maar afdekte zat je goed met Engelse aandelen.
Ik kan deze hausse moeilijk verklaren. Het is duidelijk dat voor het referendum veel te veel cash is gemaakt. Dat ging al de markt in na de moord op Jo Cox en vooral na de brexit. Die onzekerheid was tenslotte weg. Dat kan uitleggen waarom zowel aandelen als obligaties in warde stegen. Er zijn naast bakken met aandelen nog grotere bakken met obligaties gekocht.
Brexit zou de Amerikaanse economie niet raken, maar de FED liet doorschemeren de rente niet meer te gaan verhogen. Misschien heel dit decennium niet meer.  De Bank of England gaat de rente meerdere keren verlagen. Geen enkele centrale bank van de Developed Markets kan de komende jaren de rente nog verhogen. Dolle pret dus op de obligatiemarkten.

Ondertussen was het nieuws over de Amerikaanse economie goed (ISM, toch 3% groei BNP in Q2 en 1,1% in Q1; winstherstel begint duidelijker te worden), maar lijkt de wereldeconomie te verzwakken. De olieprijs ging niet mee in de euforie. De Chinese yuan verzwakte toch weer te veel verder.

Bianco waarschuwt dat de beurzen in 2008 stegen op de grote voorwaarschuwingen voor Lehman en men daarom dacht dat er niets aan de hand was. Brexit kan niet goed zijn voor beurzen. Centrale banken kunnen de schade beperkt houden tot ongeveer horizontaal koersverloop, maar als de rentes aangeven dat het niets wordt met de nominale groei van het BNP kan htet niet goed gaan met winsten en is het risico volgens hem naar beneden.

We zullen zien. Na de eerste week van juli is de kwartaalinstroom van rebalancen richting aandelen weer voorbij. Als de verwachte winsten in de VS inderdaad herstellen, de recessieangsten daarmee weer verminderen kunnen de beurzen verder stijgen. Maar er zijn grote politieke risico's: Trump president, herrie in Europa,  een eventueel komend referendum over Europa, China dat te veel devalueert, problemen met Abenomics etc. Ook kan het snel duidelijk worden dat het VK onverwachts toch in en recessie zit en de export naar het VK in een vrije val komt. De dollar kan sterker worden dan het de aandelenmarkten lief is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten