30 juni 2016

de boze witte oudere kiezer: het valt niet mee

De boosheid van de witte wat oudere kiezer beheerst de analyses van verkiezingen. Ineens is een Sanders populair, dreigt Trump de verkiezingen te winnen en gaan de Britten voor Brexit.
Hoe komt dat toch? Vanwaar die hang naar zelfdestructie, populisme?
Economische groei valt tegen. Het groeitempo van voor 2008 wordt bij lange na niet gehaald, bijna nergens in de wereld. Al vijf jaar lang valt groei bitter tegen. Schulden maken is niet makkelijk bij de bank, maar toch lopen de schulden op. Het helpt groei geen biet, wat de centrale banken ook proberen, het helpt net. Er is wel geldgroei, maar de omloopsnelheid van geld gaat nog harder achteruit.

De groei van de werkgelegenheid is vrij goed geweest, maar de economsiche groei bleef ver achter bij wat je bij zo'n groei van de werkgelegenheid zou verwachten (bijvoorbeeld volgens de wet van Okun dat groei van de economie van de VS 3% is plus twee keer de daling van de werkloosheid).
Een en ander geeft aan dat de potentiële groei fors is afgenomen, meer dan de economen tot nog toe aangeven. 2% groei in de VS is al heel wat, dat is het optimistische scenario hebben we Yellen horen zeggen. FED-gouverneur Brainard gaat mar uit van 1 1/4%. Volgens de groei van de werkgelegenheid is haar schatting nog aan de optimistische kant.

Waarom zijn de ouderen zo tegn Europa? Dat is heel raar. Bij Brexit weet je dat de inflatie gaat stijgen door het alge pond en hogere importprijzen. De rente wordt lager. Er is dus enorme druk op de reële waarde van pensioenuitkeringen. Toch stemde men massaal voor BRexit. In Nederland is 50plus ook zeer tegen Europa en ziet eigenlijk best wel wat in een Nexit. Curieus.


Het vertrouwen van de ouderen breekt. Zij zien kortingen op hun pensioen, ze moeten hun bestedingen terugbrengen, ze kunnen met hun gespaarde pensioenkapitaal slechts armoedige lijfrentes kopen. Daar moet iemand de schuld van krijgen. Bij gebrek aan Joden dan maar migranten.
Jongeren zijn (vooral in de VS) veel meer gewend te leven met minderheden dan ouderen.

 Zij zijn daar kennelijk niet zo bang voor. Het homohuwelijk is voor jongeren geen probleem.

e. De trend van inkomensstijging is gebroken voor de modale man. Hoe ouder je bent, des te meer ben je overtuigd geraakt van stijging. Als het tegenovergestelde gebeurt ben je zeer teleurgesteld. Jongeren hebben die ervaring minder.

tp://uk.businessinsider.com/china-looks-like-japan-europe-is-next-2016-6?r=US&IR=T
Jongeren weten het al: zij moeten die boze oude witte mannen en vrouwen gaan onderhouden. Electoraal dwingen ze dat af, de jongeren gaan toch niet stemmen. Het Japanscenario zet door, alleen Amerika (en Canada, Australië) kunenn ontsnappen. En de landen die slim omspringen met migranten (zoals Australië en de Londense city (zo lang het nog mag)).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten