25 juni 2016

brexit en de mars van de tijdgeest naar populisme, anti globalisatie

De tijdgeest gaat richting anti globalisatie, anti elite. Maar ook anti ouderen. De grumpy old men stemden voor leave, volstrekt onverantwoord. Zeer vaak zag ik de tabel hoe ouderen die maar weinig tijd onder brexit moeten lijden versus de jongeren die vele decennia langer onzekere tijden vol kommer en kwel tegemoet gaan. 
Geen kans meer dat de jongeren het ooit zo goed krijgen als hun ouders. Er moeten maatregelen komen om ouderen hun stemrecht te ontnemen anders gaat het helemaal mis met de zorgkosten. Deze verkwistende uitgaven doen consumptie als % van het BNP stijgen [ja, dit is echt waar] en daardoor kan het niet anders dan dat investeringen als % bnp gaan dalen. Dat betekent structurele daling van de productiviteitsgroei. En dus blijven jongeren arm [dit hoeft niet, maar zonder terugkeer van de animal spirits is het een plausibel scenario].

De generatiekloof is terug. Zo ongeveer de meest gehoorde reactie is dat nu nieuwe mensen boos zijn. Ze werden vrijdag wakker en ze leefden ineens in een ander land. Xenofoob, ongeciviliseerd. Ingeperkt in hun globaal denken en bewegen. De jongeren zijn woest. Ook jonge bejaarden die een toekomst als Benidorm bastard in rook zien opgaan vanwege onbetaalbare gezondheidszorg, gedoe met paspoorten, een waardeloos pond etc. Geen wonder dat Boris Johnson uitgejouwd werd. [dit was ongeveer meest populaire brexit video.]
Kardinalen mogen ook niet meer stemmen boven 80. Dit moet snel overal ingevoerd worden is de les van brexit, aldus de nieuwe bozen.
We leren gelukkig weinig van de geschiedenis, dus dit idee gaat het niet halen. Maar de tijden zijn te hardvochtig geworden, met te veel individualisme, de winner takes all. Men neemt van alles niet meer en de zondebokken, buitenlanders,  moeten hard gestraft worden.
De tijden gaan dus zachter, softer worden. Je krijgt op je 80ste niet verplicht de pil van Drion te slikken. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten