26 juni 2016

Samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week: brexit

Markten werden ongelooflijk verrast door brexit omdat men het in de dagen ervoor voor het leeuwendeel uitprijsde. De polls gaven remain aan o.a. omdat men een extreem hoge opkomst van jongeren verwachtte. De bookmakers dachten dat het Engelse plebs niet zo dom kon zijn om de elite in de steek te laten. De grumpy old men waren uiteraard niet te vermurwen. Out! out! Out! hadden we ze horen roepen en zo stemden ze. Moeizame onderhandelingen zullen volgen en het uiteindelijke resultaat zal met behoorlijke kans aan een referendum worden onderworpen. Brexit blijft dus onzeker.

Wat de invloed op de economische groei hiervan zal zijn is onzeker. Het animo om de verwachte ellende terug te schroeven na brexit is teleurstellend laag op het ogenblik.
De aandelenmarkten reageerden niet heftiger dan verwacht ondanks de grote stijgingen eerder in de week. De totale schade op de aandelenbeurzen valt daardoor (nu nog) mee.
Voor een straks enigszins onbetekenend land als Engeland (na afsplitsing van Schotland en Noord Ierland straks) met nog geen 4% van de wereldeconomie en straks een half procent van de wereldbevolking was Wall Street tot nu toe niet bang. Angstdriften kunnen de komende weken nog best de kop opsteken natuurlijk. Maar dan komen de centrale banken gegarandeerd to the rescue.

Het pond zette afgelopen week een high voor het jaar en daarna een voorlopig low van de afgelopen jaren. De val van het pond moet worden tegengehouden via renteverlagingen in Engeland en aandacht afleiden van het record tekort op de lopende rekening, sterk stijgende inflatie (gegarandeerd bij een zwak pond) en afzwakkende groei door brexitangst (niet gegarandeerd vanwege het lagere pond en exploderende bureaucratie). Een mission impossible voor de Bank of England. Andere centrale banken moeten het wonder van de stuiting van de val van het (nu fundamenteel waardeloze) pond gaan verrichten.  De Zwitserse centrale bank moet nu al zwaar interveniëren om de stijging van de frank enigszins te beteugelen (korte rente moet wie weet naar -10% denk ik om stijging tegen te houden).

De ECB moet ook de rente verlagen, maar dit zou een verdere instorting van de Europese bankaandelen veroorzaken.
Populisten kraaien victorie maar moeten nog meer gaan oppassen voor ongelukjes in naam van de Islamitische Staat of iets anders onzaligs. In Italië won de populistische vijfsterrenpartij van Beppe Grillo het burgemeesterschap van Rome en Turijn (onverwacht).
Wilders schreeuwt om Nexit, maar dit is voor Nederland vele malen erger dan een brexit voor het VK. Het parlement moet goedkeuring geven voor een referendum, maar zo lang PVV en SP nog niet de meerderheid hebben (na brexit niet meer ondenkbaar maar wel onwaarschijnlijk bij de komende verkiezingen) kan dit ons niet overkomen. Idem verhaal voor Frexit.

Niet alleen de beurzen daalden, maar vooral ook de rente en dat niet alleen vanwege brexit. Het secular stagnation scenario is volgens de rentemarkt samen met recessie voor vrijwel 100% zeker geworden in de komende jaren. Bullard werkte het uit. Yellen legde het scenario van niet meer dan 2% groei zo lang er geen recessie is uit aan senaat en congres afgelopen week bij de halfjaarlijkse Humprhrey Hawkins testimony. . De groei van de werkgelegenheid zal flink afzwakken tot een niveau waarbij de werkloosheid constant blijft.
De ECB is nijverder dan verwacht credits aan het kopen en daardoor was de stemming op de markt voor bedrijfsleningen zo slecht nog niet.

In India gaf Rajan onverwachts aan geen tweede termijn als hoofd van de centrale bank te willen (na kennelijk voldoende politieke pesterij). Slecht voor het prestige van India en het geloof in lagere inflatie in India. Toch gaat het goed met India.

Het economische nieuws was de afgelopen week erg goed.
De flash PMI’s waren omhoog geven aan dat de industriële recessie voorbij is en dat het met de dienstensector toch beter gaat.
De IFO was omhoog, verwachtingen helemaal prima omhoog. ZEW mooi omhoog, vooral verwachtingen. De Duitse locomotief is goed op gang aan het komen.

In de VS kwamen alle 33 grote banken goed door de stresstest van de FED. Initial claims voor werkloosheid daalden tot een zeer lage 259.000. Detailhandelsverkopen stegen 0,9%, ex auto’s zelfs 1,3%. Leading indicators daalden echter 0,2%. De cijfers over de huizenmarkt waren wisselend, maar de verbeterende trend lijkt door te zetten (vanwege record lage hypotheekrente, hogere baanzekerheid en hogere huren).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten