28 juni 2016

Van project fear naar chaotische neergang

(dit is naar Planet of the Apes, waar men na eeuwen op restanten van Manhattan stuit)
Engeland is Engeland niet meer. Exit van het EK. IJsland wint van Engeland, iets dat vanuit Nederland beter te begrijpen valt dan vanuit Londen (zo zei ik ook vorige week tegen mijn Londense collega’s, reken maar op brexit, wij weten dat van onze referenda). De Fransen moeten nu tegen het ijzersterke IJsland, winnen is een moeilijke opgave voor de Fransen.

Het leek zo’n veilige voorspelling: na het referendum zouden de onheilsverhalen in geval van brexit minder erg gemaakt worden
De Engelsen zijn versteend van schrik, anders is het niet uit te leggen. Een echt plan hadden ze niet en hebben ze nog steeds niet. Europa gaat toch wel overal mee akkoord, ze willen blijven handelen met het VK. Irrational exuberance, irrational optimism zou Greenspan zeggen. Die voorspelde overigens ook kommer en kwel voor het VK.

Het Brookings Institute meldde dat het VK de ontbinding van het Sovjetrijk tegemoet gaat, ook via een noodlottig referendum en een aimabele Boris. We kunnen kennelijk zeer hoge inflatie verwachten bij een pond dat nog meer keldert dan Soros aangaf. https://www.project-syndicate.org/commentary/brexit-eu-disintegration-inevitable-by-george-soros-2016-06
(Engeland had de beste deal inEuropa en toch...)
De hoeveelheid bureaucratie nodig om 40 jaar wetgeving te repareren is enorm, dat gaat niet lukken komend jaar.

Men ziet dat de beloftes van het leavekamp niet waar gemaakt gaan worden. " A better deal for this country", zo verkocht Johnson het; "project fear is over".  "the pound is stable"markets are stable" "pensions are safe" .
 Geen hogere pensioenen, maar in et buitenland op een dag al 10% minder voor de Benidorm Bastards vanwege het pond.
De brokers stellen hun verwachtingen niet naar boven bij. Nee ze vullen aan wat ze aan ellende vergeten zijn. Japan heeft ook flink last bijvoorbeeld door de te sterke yen.
De schade aan de groei is kennelijk toch zo groot als gemiddeld berekend.
De anecdotes komen binnen van mensen die hun investeringen uitstellen, hun emissie van aandelen of een lening afstellen, het huis toch maar niet kopen.
Juncker draait voor geen centimeter bij: meer Europese integratie is het enige goede antwoord voor brexit
Racisme in engeland ineens tegen Polen.
S&P berooft het VK van zijn triple A rating
Niemand begint over de hogere inflatie door een 10-20% devaluatie in de komende drie jaar. Engeland heeft een uniek systeem van verteren van devaluaties, dat leidt daar langduriger dan elders tot hogere inflatie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten