19 juni 2016

samenvatting financieel economisch nieuws inclusief commentaar van de afgelopen week

De S&P ging de afgelopen week beperkt onderuit. Eerst kreeg de sterk verhoogde kans op brexit de schuld, daarna kwam er een grotere daling op het FED-besluit. Apple had last van veronderstelde plagiaat in China, waardoor het niet overal iphone6 en 6s mag verkopen. Technisch was er wat koersbeschadiging, o.a. bij Google. In Europa en Japan moesten de koersen meer onderuit. Credits blijven betrekkelijk goed liggen in het Brexit-geweld (want het fundamentele nieuws was goed). De rente op veilige staatsleningen daalde voortvarend.

Die negatieve reactie van de S&P op het FED-besluit was enigszins met vertraging en enigszins curieus omdat Yellen de kansen op een verhoging in juli en verder omlaag praatte en niet omhoog zoals verwacht werd. Yellen maakte wel duidelijk dat ze de daling van de groei van de werkgelegenheid als structureel zag, geen terugkeer naar een trend van 200.000 maar de FED veronderstelt een gelijkblijvende werkloosheid in de komende jaren (dit is nog nooit gebeurd in de VS).

Op vrijdag moest de markt de vreselijke moord op Jo Cox verwerken met bijbehorende daling van de kans op brexit en verder het verhaal van Bullard dat de rente van de FED nog enkele jaren op de huidige niveaus kan blijven. Dat vond men positief in Europa, maar in Amerika was men niet onder de indruk.
Het nieuwe verhaal van Bullard moet nog verder indalen in de VS. Het is een totale capitulatie voor het secular stagnation verhaal. Nog jaren 2% groei, niet meer, de lage reële rente is iets waar pensioenfondsen maar mee moeten leren leven zo lang schulden maken in de VS nog een hogere deugd is dan sparen, de inflatie stijgt maar blijft te laag. Bullard ziet geen aanwijzingen dat de wereld anders is en gaat worden dan zijn nieuwe verhaal. Indien wel, dan wel actie van de FED.

De kans op een stem voor brexit gaat de komende dagen denk ik naar 100% oplopen (en anders waarschijnlijk (niet zeker!) naar 0%). Dat zou de beurzen en vooral het pond flink omlaag moeten brengen, maar de laatste dagen is het aantal verhalen dat brexit een non event is flink in opmars (bijvoorbeeld Barron’s: Brexit another Y2K?). De besmetting naar andere landen die ook dolgraag de EU willen verlaten is hoe dan ook een feit. Bij een brexit worden politici met een mission impossible naar Brussel gestuurd. Daar komt men voor 2020 niet uit. Beleggers hebben al voorgesorteerd en zijn veel te hard het pond short gegaan, hebben te veel cash opgebouwd en zitten met een recordlage weging voor aandelen in de portefeuille.

De onzekerheid is misschien niet onmiddellijk weg. Bij een 50,1% stem voor brexit kan de regering het niet bindende advies voor brexit naast zich neerleggen (o.a. vanwege de lage opkomst van jongeren waar men meer rekening zou moeten houden), in ieder geval langdurig nader bestuderen met eventueel à la Ierland een nieuw referendum.

De kans op brexit is fors toegenomen omdat sommige kranten, vooral de Sun, met een advies voor leave kwamen (en de Sun wedt altijd op het winnende paard). Het is plotseling consensus dat de remain campagne de economische rampspoed bij brexit schromelijk heeft overdreven. De moord op remain parlementariër Cox helpt remain, maar in Zweden was een vergelijkbare moord niet voldoende Zweden de euro in te drijven.

In de VS was men geschokt door de aanslag in Orlando. Trump wist hier geen munt uit te slaan en het verzet tegen hem in de republikeinse partij neemt weer toe. Hillary wist Sanders te laten bekennen dat hij niet meer kon winnen, maar een endorsement kon nog niet over zijn lippen komen. De betere kansen van Hillary konden de S&P deze keer niet opstuwen, wel leidde het tot verdere underperformance van biotech.

Ondertussen was er enig economisch nieuws.

In de VS daalde de industriële productie vorige maand, maar dit maakte de stijging in april niet ongedaan. Phillyfed en Empire State Survey, voorlopers van de ISM werden weer positief en dat wijst op (beperkte) stijging van de ISM (de SLIM indicator van Strategas ook). De detailhandelsverkopen stegen vorige maand meer dan verwacht. De inflatie loopt op, de kerninflatie bleef 0,2% per maand. Het sentiment van de huizenbouwers NAHBMI liep 2 punten op naar 60, een bevestiging dat het beter gaat met de huizenmarkt, vooral gesteund door de record lage hypotheekrente. Het vertrouwen van het midden- en kleinbedrijf volgens NFIB steeg meevallend.

 In China zwakte de geldgroei iets af, bleef de groei van de industriële productie 6% en die van de detailhandelsverkopen 10%. De groei van de investeringen in de overproductiesectoren nam af, in de rest van de economie was er meer groei. Men denkt dat de PBoC de yuan wat sterker wil maken.
MSCI kwam enigszins onverwachts niet met een extra opname van Chinese aandelen in zijn indices. Dit deerde Chinese aandelen verrassend weinig.

De Bank of Japan vertikte het verder te verruimen en de yen werd hierdoor opnieuw sterker en de Topix zwakker.

2 opmerkingen:

  1. waarom denk je dat brexit wint?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. in de polls is er een versneld momentum richting leave geweest. dat is meestal onstopbaar.denk aan de verrassend grote winst van de VVD en PvdA in de vorige kamervekieizngen.
    Bovendien denkt men dat de twijfelaars op het laatste moment voor remain kiezen, terwijl de twijfelaars eigenlijk leave willen stemmen maar vanwege de bangmakerij niet goed durven. Nu ze horen dat men te veel is bang gemaakt, durven ze leave te stemmen.
    voor hoger opgeleiden was het not done te zeggen dat je voor leave was, dat is nu niet meer zo.

    BeantwoordenVerwijderen